ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінкульт не зможе перевірити ні наявність, ні справжність мощей в Лаврі, - ЗМІ

Церква не вела жодних офіційних записів про те, які мощі зберігаються в печерах.

Мінкульт не зможе перевірити ні наявність, ні справжність мощей в Лаврі, - ЗМІ
Фото: tov-tob.livejournal.com

Міністерство культури України не змогло підтвердити проведення інвентаризації в Києво-Печерській лаврі. Прес-секретар відомства Юлія Даценко повідомила, що перевіряльникам немає з чим звіряти дані, оскільки Українська православна церква Московського патріархату не створювала жодного офіційного журналу або каталогу реліквій, які є в її розпорядженні.

Такі висновки зробило агентство УНІАН на підставі відповідей, отриманих від Мінкульту на офіційні запити.

"Жодної інвентаризації немає. Це звичайний процес, який проходить в будь-якому музеї - комісія просто заходить в печери і дивиться, чи є на місці в печері потужності або їх немає і в якому вони стані", - пояснила Даценко, не відповівши водночас на запитання, чи перевіряють якось мощі на справжність.

Раніше сумніви в ефективності інвентаризації також висловила шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

"Думаю, вони там багато чого виявлять цікавого. Особливо, якщо до владики Павла в гості заглянуть. Але найцікавіше це, звичайно, мощі. Тому що мощі - товар. Справжнісінький. І завжди ним був. ... Згадаймо вибори 2012-го року. Олександр Фельдман (Харків, 174-й округ) привозить в Лавру Плащаницю Богородиці (з подальшим туром по містах і селах). Ярослав Дубневич (120-й округ, Львівщина) возить віруючих на "прощу" до Зарваниці (місце явлення Богоматері, особливо шановане греко-католиками). Але це все так, дрібниці. Мій фаворит - Ігор Рибаков (207-й округ, Чернігівщина). Чувак примудрився "взяти в оренду" і виставити для виборців мощі близько 20 святих апостолів і мучеників. Зокрема - Святого Апостола Петра, Павла, Луки, Андрія Первозванного. Бонус - частинка дуба Маврійського, частинка труни Ксенії Блаженної, особисті речі черниці Аліпії. Звідки все це, запитаєте ви? По-перше, Афон. Там цей бізнес поставлений на широку ногу. Мощі буквально "здають в оренду" шановним людям. На час, звичайно. По-друге, eBay. Там можна купити будь-які (!) мощі. Так, ладанка з частинкою мощей Марії Магдалини "тягне" на 192 долари. Плюс доставка DHL. Тож "перевіряльникам" у Лаврі потрібно бути особливо уважними", - написала вона у своєму Телеграм-каналі Sonya Koshkina (official).

Нагадаємо, 28 листопада Міністерство культури заявило про початок перевірки цінностей і святинь в ближніх і дальніх печерах Печерської лаври. З ініціативи Міністерства культури України була створена спеціальна комісія, до складу якої увійшли працівники міністерства та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Сьогодні вранці стало відомо, що проти настоятеля Києво-Печерської Лаври митрополита Павла (Лебедя) порушено кілька кримінальних справ, а в його резиденції проходять обшуки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram