ГоловнаСуспільствоЖиття

Клімкін порадив УПЦ МП не зволікати і підключитися до переговорів про створення єдиної помісної церкви

"Настав той момент, коли всі православні церкви України мають історичну можливість довести свою відданість ідеї єдності православ'я".

Клімкін порадив УПЦ МП не зволікати і підключитися до переговорів про створення єдиної помісної церкви
Фото: Лига

Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав представників Української православної церкви Московського патріархату включитися в переговори про входження в єдину автокефальну помісну Українську православну церкву.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Зараз саме і настав той момент, коли всі православні церкви України мають історичну можливість довести свою відданість ідеї української єдності та єдності українського православ'я. Нехай УПЦ МП не зволікає і включається в переговори про входження в єдину автокефальну помісну Українську православну церкву (тільки раджу прислухатися до власного розуму і серця, а не до директив з Москви, тому що так діла не буде!)", - написав Клімкін.

Він також відповів на коментар УПЦ МП до своєї статті "Уроки Константинополя".

"У цьому є дві новини - хороша і погана. Хороша новина в тому, що в УПЦ МП мої статті читають ... Погана ж полягає в тому, що там ці статті, на жаль, або не здатні (що зовсім сумно), або не хочуть розуміти. Тим часом моя стаття є всього лише викладом і аналізом тексту "Вселенський престол і Церква України", який, спираючись на історичні матеріали, недавно опублікував не хто інший, як сам Вселенський Патріархат. У своєму аналізі я приводив або тези Фанара, або прямі і єдино можливі висновки з них. Так що, називаючи мої роздуми безглуздими, в УПЦ МП звинувачують у безглуздості історію. Для них, схоже, справжня історія дійсно безглузда", - заявив Клімкін.

"Що стосується звинувачення, що я "московський агент", то з чистою совістю повертаю його до УПЦ МП з пропозицією шукати таких агентів у власних рядах, причому аж ніяк не обмежуючись Інформаційно-просвітницьким відділом. Дуже уважно шукати! Ну, а про те, що таке звинувачення віддає політичною шизофренією, говорити взагалі зайве. Сподіваюся, що мова йде тільки про політичну", - додав міністр.

Нагадаємо, Україна отримає Томос після об'єднання трьох православних церков - УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та УПЦ Московського патріархату. Про це заявив патріарх Філарет за результатами засідання Синоду в Стамбулі, де було підтверджено рішення продовжити процедуру надання автокефалії для України, але сам документ - Томос - виданий не був.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram