ГоловнаСуспільствоВійна

Клімкін: усі росіяни в місії ОБСЄ на Донбасі - шпигуни

Росіяни прагнуть "зруйнувати місію зсередини".

Клімкін: усі росіяни в місії ОБСЄ на Донбасі - шпигуни
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін переконаний, що представники Росії, які входять до складу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, займаються шпигунством.

Про це він заявив, коментуючи розслідування німецьких журналістів, передає "Радіо Свобода".

Під час візиту до Берліна для участі у тристоронніх переговорах про газ Клімкін заявив, що "всі росіяни в складі місії ОБСЄ - шпигуни".

"Коли я розповідаю європейським друзям про місію ОБСЄ, то вони питають: а чому іноді патрулі місії затримують? Я кажу, що давайте переглянемо статистику: наші хлопці затримують патрулі, лише якщо там є росіяни", - сказав Клімкін.

Він також нагадав, що українські військові неодноразово заявляли, що через 15-20 хвилин після того, як патруль СММ проїде біля українських позицій, починаються обстріли.

"Ми впевнені, що всі росіяни в складі місії працюють на спецслужби", - додав голова МЗС.

На думку Клімкіна, таким чином росіяни прагнуть "зруйнувати місію зсередини".

"Це все ми знаємо і відповідно працюємо, щоб підтримати місію. Але що дуже добре, що це зробили саме журналісти ARD (німецьке видання, - ред.)".

Раніше в ОБСЄ заявили про ймовірний витік інформації.

"Після того як у розпорядженні журналістів німецького телеканалу ARD опинилися внутрішні звіти і документи СММ ОБСЄ, які міг "злити" російським спецслужбам один з працівників місії, в СММ висловили стурбованість можливим витоком інформації", - йдеться в повідомленні СММ ОБСЄ в Фейсбуці, опублікованому ввечері 16 липня.

Телепрограма FAKT німецького телеканалу вийшла в ефір увечері 17 липня.

"Без належної верифікації СММ ОБСЄ не може коментувати або робити припущення з приводу документів невідомого походження. Проте Місія стурбована, що ймовірна витік може бути потенційним ризиком для її співробітників, ставлячи під загрозу недоторканність їх особистої інформації і їх безпеку", - йдеться в повідомленні.

У місії запевнили, що і надалі продовжать свою роботу для сприяння миру, стабільності і безпеки в Україні, а також зниження рівня напруги.

Нагадаємо, внутрішні документи спостерігачів СММ ОБСЄ в Україні потрапили в російську внутрішню розвідувальну службу ФСБ. Німецькі журналісти з'ясували, що інформацію міг "злити" хтось із співробітників місії.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ працює на Донбасі з 2014 року. Незважаючи на статус незалежного спостерігача, представники ОБСЄ були помічені у налагодженні дружніх відносин з бойовиками, наприклад, у 2016 році двоє спостерігачів були на весіллі бойовиків "ЛНР". Незважаючи на заяви СММ про звільнення цих людей, вони продовжують працювати з ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram