ГоловнаСуспільствоВійна

Рішення Росії відкликати своїх військових із СЦКК може підірвати Мінські домовленості, - МЗС Великобританії

"Виведення російських представників СЦКК ставить під сумнів її відданість сталому припиненню вогню на сході України".

Рішення Росії відкликати своїх військових із СЦКК може підірвати Мінські домовленості, - МЗС Великобританії
Фото: PinArt

Міністерство закордонних справ Великобританії стурбоване рішенням Росії відкликати своїх представників із Спільного центру координації та контролю режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК) і вважає, що воно загрожує серйозним підривом домовленостей, досягнутих у Мінську.

Про це йдеться в заяві МЗС Британії.

"Сполучене Королівство стурбоване рішенням Росії вийти із СЦКК в Україні. Це рішення загрожує серйозним підривом мінського мирного процесу, в якому СЦКК грає важливу роль", - йдеться в повідомленні.

На думку Великобританії, це також матиме значні наслідки для тих, хто перебуває в цьому районі, включаючи спеціальну моніторингову місію ОБСЄ, оскільки СЦКК сприяє припиненню вогню на сході України.

"Виведення Росією (своїх представників із СЦКК, - ред.) ставить під сумнів її відданість сталому припиненню вогню на сході України і безпеку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Це також підвищує ризик екологічної катастрофи на Донбасі, з огляду на роль СЦКК у сприянні ремонту критичної цивільної інфраструктури, як от Донецька фільтрувальна станція, де є велика кількість хлорного газу", - наголошують у повідомленні.

Великобританія закликає всі сторони зробити все можливе, щоб домогтися стійкого миру на Донбасі.

Нагадаємо, 18 грудня МЗС РФ оголосило про відкликання представників Росії із СЦЦК. У відповідь Генштаб ЗСУ повідомив, що виводить представників України в центрі на підконтрольну територію. При цьому там заявили, що українська сторона в СЦЦК продовжить працювати.

Спецпредставник США в переговорах з питань України Курт Волкер назвав вихід Росії із СЦКК ганьбою. Представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що після виходу РФ із СЦКК спроби домогтися перемир'я на Донбасі приречені на провал.

20 грудня президент Петро Порошенко запропонував Німеччині і Франції направити своїх представників в СЦКК. Росія ж заявила, що готова повернутися в СЦКК, але на певних умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram