ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ обмежить термін перебування в пологовому будинку покинутих дітей

Уляна Супрун хоче прискорити процедуру позбавлення батьківських прав.

МОЗ обмежить термін перебування в пологовому будинку покинутих дітей
Архив
Фото: КиевВласть

Міністерство охорони здоров'я має намір обмежити одним тижнем термін перебування в пологовому будинку дитини, від якої відмовилися батьки.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляють на сайті МОЗ.

"Ми плануємо обмежити термін, коли діти, від яких відмовилися мами, можуть перебувати в пологовому будинку, в стаціонарах лікарень, одним тижнем. Тому що довге перебування дитини в медустановах викликає затримку розвитку дитини, підвищує ризик захворіти і перевантажує лікарні. Сьогодні деякі діти перебувають у лікарнях по півроку", - йдеться в повідомленні.

Зараз для позбавлення батьківського статусу соціальній службі треба довести, що батьки не піклуються про дітей більш ніж півроку.

"Самі працівники будинків дитини зв'язуються з батьками і запрошують відвідати дитину раз на шість місяців, залишаючи дитину офіційно без статусу сироти, відтак малюка не можна передати в сім'ю для усиновлення або опіки", - додала міністр.

У зв'язку з цим, на її думку, важливо обмежити термін, після якого суд може позбавляти батьківських прав.

"Зараз за одну дитину інтернатний заклад Міністерства охорони здоров'я отримує 26 тис. гривень на місяць, заклад Міністерства соціальної політики - 16 тис. гривень на місяць. Якби ці гроші йшли в сім'ю, яка потрапила в складні життєві обставини, вони могли б виховувати своїх дітей поодинці", - вважає Супрун.

Відзначають, що всього в Україні на початок 2017 року було 106 тис. дітей в інтернатних установах, із них тільки 6 тис. мають статус сироти, а 100 тис. - перебувають в інтернатах, маючи батьків, які не позбавлені батьківських прав і одночасно не дбають про своїх дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram