ГоловнаСуспільствоПодії

Одеському бізнесмену Альперіну оголосили підозру в дачі $800 тис. хабара співробітникові НАБУ (оновлено)

Він пропонував "домовитися" про закриття кримінальної справи.

Одеському бізнесмену Альперіну оголосили підозру в дачі $800 тис. хабара співробітникові НАБУ (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

У п'ятницю Національне антикорупційне бюро і Генеральна прокуратура затримали людину, яка пропонувала одному зі співробітників НАБУ хабар у розмірі $800 тис., повідомляє прес-служба НАБУ.

Натомість співробітник мав забезпечити припинення кримінального провадження, в рамках якого накладено арешт на 450 млн гривень. Гроші належать підприємствам, які контролюються хабародавцем.

Відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.369 Кримінального кодексу - пропозиція хабара. Підозру поки що не вручали.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня НАБУ повідомило про арешт 450 млн грн на рахунках митниць Державної фіскальної служби.

За версією слідства, кілька компаній-імпортерів за сприяння посадових осіб ДФС намагалися розмитнити товар, ввезений в Україну за заниженою ціною, свідомо вказуючи в декларації суми, набагато нижчі від ринкових. Працівники митниці, зі свого боку, декларацій не приймали і коректували розмір платежу, що підлягає сплаті, доводячи його до вимог Митного кодексу України. Імпортери платили різницю між заявленою та донарахованою сумами митних платежів і забирали товар для подальшої реалізації всередині країни. Після чого в судовому порядку домагалися скасування рішення про донарахування митних платежів.

Арештовані 450 млн грн - це сума донарахувань, раніше сплачена в бюджет, яку митниця повинна повернути імпортерам за рішенням суду.

Оновлення 12:00. Агентство "Українські новини" з посиланням на джерело в правоохоронних органах пише, що хабар пропонував родич одеського бізнесмена Вадима Альперіна.

На цей момент вирішується питання про повідомлення про підозру Альперіну.

Оновлення 13:00. Прес-служба Генеральної прокуратури повідомила, що "відомому в кримінальних колах одеському контрабандисту" оголосили підозру. При цьому генпрокурор Юрій Луценко у фейсбуці прямо вказує ім'я Альперіна.

4 листопада в Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки звернувся чоловік, якому стало відомо, що Альперін збирається запропонувати співробітникові НАБУ хабар. 7-8 листопада факт пропозиції неправомірної вигоди в розмірі 800 тис. доларів задокументували.

Альперіну склали підозру за ч.3 ст.369 КК, але його поки що не затримали. Якщо його не знайдуть, то Генпрокуратура має намір оголошувати його в державний і міжнародний розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram