ГоловнаСуспільствоВійна

Горбулін вважає виправданими відповіді на гібридну війну, які "здаються недемократичними"

"Коли на кону виживання, складно дбати про те, щоб рукавички були білими".

Горбулін вважає виправданими відповіді на гібридну війну, які "здаються недемократичними"
Фото: Скриншот с Youtube

Директор Національного інституту стратегічних досліджень радник президента України Володимир Горбулін вважає, що гібридна загроза з боку Росії вимагає гібридних відповідей. Тому він вважає виправданими "неоднозначні" рішення влади, такі як заборона російських соціальних мереж.

Про це йдеться в статті Горбуліна в "Дзеркалі тижня".

"Пожежа - не час для дискусій про те, яку страхову компанію треба було вибирати і якою водою зараз потрібно її гасити. Тому Україна і застосовує весь арсенал методів, які з боку здаються недемократичними або "неоднозначними". Заборона російських каналів, російських соцмереж, створення економічних проблем суб'єктам господарювання агресора - це гібридна відповідь на гібридну загрозу... При, як декому здається, "смішних" контрдіях ці кроки України приносять цілком відчутні втрати агресорові, змушуючи його збиватися з ритму, відволікатися на чимдалі нові й нові незручності", - заявив директор НІСД.

Він пише, що це розуміють навіть на Заході, хоча наразі і не готові йти таким же шляхом.

"Навіть розуміючи, що іншого варіанту немає, бажання боксувати "по-джентльменськи" під час брудної різанини в підворітті (а глобально гібридна війна дуже на неї схожа) непозбутнє. Хоча коли на кону стоїть виживання, дуже складно дбати про те, щоб рукавички були білими, а комірці - накрохмаленими", - заявив Горбулін.

Водночас він вважає, що дії Заходу малоефективні.

"Поточна відповідь Заходу гранично лінійна й передбачувана. Але гірше інше - відповідь неефективна, оскільки, фігурально висловлюючись, боротьба йде у двох зовсім різних площинах протистояння: поки Росія агресивно й "по-хуліганськи" (тяжіючи саме до "ударів нижче пояса") наступає на боксерському ринзі, Захід розігрує складну й обережну класичну партію з підручника шахів. Або в той час як Росія грає в геостратегічний психологічний покер, Захід - в інтелектуальний бридж. Виходить зовні дуже красиво й по-демократичному шляхетно, але безглуздо й неефективно", - пише Горбулін.

Директор НІСД підкреслює, що влада України, здійснюючи захист від гібридної війни, повинна чітко й зрозуміло пояснювати суспільству, "чому це робиться, яка мета переслідується і як це приведе нас до кінцевого результату - перемоги (?) у гібридній війні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram