ГоловнаСуспільствоЖиття

Мамедов допускає розгляд справи про депортацію кримських татар у МКС

"Депортація 1944 року - це геноцид, злочин, який не має терміну давності".

Мамедов допускає розгляд справи про депортацію кримських татар у МКС
Фото: Сергей Нужненко

Прокурор Автономної республіки Крим Гюндуз Мамедов допускає розгляд справи про визнання депортації кримськотатарського народу геноцидом у міжнародному трибуналі.

Про це він заявив під час круглого столу "1944/2014: боротьба кримських татар за Батьківщину", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Депортація 1944 року - це геноцид, злочин, який не має терміну давності. Це тяжкий злочин. Якщо не говорити про винних у цьому осіб - це все одно, що сказати, що не було геноциду, не було жертв, не було злочину. Оскільки такий тяжкий злочин, як геноцид, підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, я не відкидаю того факту, що справу може розглянути міжнародний трибунал", - сказав Мамедов.

За його словами, факт скоєння геноциду кримськотатарського народу для багатьох людей очевидний.

"Для нас було важливо відновити історичну справедливість і провести юридичну реабілітацію осіб, цілого народу, безпідставно звинувачених у діяннях, які вони не скоювали", - зазначив прокурор.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року Верховна Рада визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом. У грудні було розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом примусового переселення кримськотатарського народу і представників інших національних груп із території Кримської АРСР.

18 травня 2017 року прокуратура Криму підписала подання про підозру Йосипу Сталіну і Лаврентію Берії у цій справі.

Прокуратура розраховує завершити справу про депортацію кримських татар до кінця року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram