ГоловнаСуспільствоЖиття

Потяги Бескидським тунелем запустять до літа 2018 року, - Бальчун

Будівництво закінчиться в листопаді 2017 року.

Потяги Бескидським тунелем запустять до літа 2018 року, - Бальчун
Фото: Андрей Поликовский

Запустити курсування поїздів Бескидським тунелем планують до літа 2018 року.

Про це повідомив гендиректор ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Бальчун.

"Рівно рік до завершення будівництва Бескидського тунелю. Рух запустимо на початку літа 2018 року. Роботи не припиняються ні на годину. Саме будівництво закінчимо у листопаді 2017-го, після чого будемо облаштовувати підходи до нового тунелю, вкладати колії, монтувати мережі енергозабезпечення освітлення, сигналізації та зв’язку. Ці роботи плануємо закінчити у травні наступного року", - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Бальчун також повідомив, що на цей момент облаштовано 1527 метрів (85% від загальної довжини) лоткової частини тунелю, виконано гідроізоляцію 1 572 метрів основи, 384 метри склепіння і стін, завершено постійну обробку 336 м тунелю.

"Нагадаю, що довжина тунелю 1764 метрів. Вже виконані роботи з проходки, з влаштування 49 ніш, 12 камер та 3 збійок (технічні та аварійні приміщення). Новий тунель буде двоколійним та матиме один кут нахилу профіля колії, що дозволить заощаджувати енергоресурси. Наразі поїзди курсують старим одноколійним тунелем, що має перелом профілю посередині тунелю", - додав голова УЗ.

Нагадаємо, актуальний одноколійний Бескидський тунель - найважливіша залізнична колія в бік Європи - був побудований ще в 1886 році і вже вичерпав свій експлуатаційний ресурс. У новому тунелі, який будують по сусідству, будуть дві колії, на яких потяги зможуть розвивати вищу швидкість - до 60-70 км/год.

Активне будівництво тунелю триває з листопада 2013 року. Завершити весь комплекс робіт заплановано в четвертому кварталі 2017 року. Раніше планували, що руху через новий тунель запустять у другому кварталі 2018 року.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян прогнозує відкриття тунелю до кінця 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram