ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ відновить патрулювання в зоні АТО у вівторок

Місія проведе розслідування інциденту з підривом свого автомобіля.

ОБСЄ відновить патрулювання в зоні АТО у вівторок
Александр Хуг
Фото: EPA/UPG

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ частково відновить патрулювання в зоні АТО у вівторок.

"Вчора після інциденту всі патрулі були відкликані на бази. Сьогодні більшість, якщо не всі, патрулі були скасовані. Завтра ми відновимо свою роботу, але з певними обмеженнями", - сказав перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг на брифінгу.

При цьому він зазначив, що роботу місії не можна вважати перерваною.

"У нас є статичні камери, які дозволяють вести цілодобовий моніторинг", - зазначив він.

За словами Хуга, СММ ОБСЄ проведе розслідування загибелі свого співробітника.

"Ми перебуваємо на постійному зв'язку з органами влади України. Водночас ми проведемо наше внутрішнє розслідування, нашу внутрішню оцінку. Також ми перебуваємо на зв'язку з тими, хто здійснює фактичний контроль на місці інциденту", - сказав він.

Хуг повідомив, що тіло загиблого спостерігача місії ОБСЄ доставлено на підконтрольну Україні територію. Поранені спостерігачі виписані з лікарні Луганська, їх стан стабільний. Вони спрямовані в Краматорськ і незабаром вирушать до Києва, де їм буде надана подальша медична допомога.

Хуг також повідомив, що місії вдалося вилучити підірваний на міні і супровідний автомобілі Toyota Land Cruiser, вони доставлені в Краматорськ для проведення оцінки інциденту.

Нагадаємо, в неділю в районі села Пришиб (територія, підконтрольна бойовикам "ЛНР") підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. В результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини отримали поранення.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що відповідальність за загибель члена СММ ОБСЄ лежить на військово-політичному керівництві Російської Федерації. За його словами, про маршрут проходження представників ОБСЄ були повідомлені російські військові представники в СЦКК і підконтрольні їм незаконні військові формування, які надали відповідні гарантії безпеки представникам ОБСЄ. Патруль СММ ОБСЄ не відхилявся від запланованого маршруту, додав Турчинов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram