ГоловнаСуспільствоЖиття

Джемілєв: У Криму встановлено напівбандитський тоталітарний режим, який гірший за радянський

Кримські татари знову змушені переселятися на материкову частину України.

Джемілєв: У Криму встановлено напівбандитський тоталітарний режим, який гірший за радянський
Фото: www.dyvys.in

Після анексії Криму Росією на півострові встановлено "жорсткий, напівбандитський, тоталітарний режим, який за деякими своїми ознаками навіть гірший за радянський".

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на конференції в Братиславі, повідомляє "Радіо Свобода".

"Боротьба кримських татар була довгою і наполегливою, але в підсумку успішною. Сотні людей пройшли через тюрми й табори, деякі так і закінчили своє життя в тюремних катівнях. Багато людей, які боролися за повернення на свою батьківщину, так і не побачили її і були поховані на чужині", - сказав він.

При цьому, наголосив Джемілєв, кримські татари повернулися на батьківщину, "не проливши жодної краплі чужої крові".

"Народ, який після півстолітнього заслання нарешті повернувся на батьківщину, знову під натиском репресій поступово змушений покидати Крим і переселятися на материкову частину України", - підсумував він.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Так званий "губернатор" Севастополя Сергій Меняйло заявив, що Україна заселила Крим кримськими татарами "на противагу російськомовному населенню" і порадив їм освоювати території "високо-високо в горах".

У листопаді 2015 року Верховна Рада визнала депортацію кримських татар геноцидом. Також в Україні встановили 18 травня як День боротьби за права кримських татар. Цей день також відзначається як день депортації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram