ГоловнаСуспільствоВійна

У Німеччині зробили розслідування про тортури у в'язницях "ЛНР" і "ДНР"

В'язнів використовують як безкоштовну робочу силу.

У Німеччині зробили розслідування про тортури у в'язницях "ЛНР" і "ДНР"
Архив
Фото: telegraf.com.ua

Зібрано документальні свідчення того, що у 28 населених пунктах "ЛНР" і "ДНР" розташовано мінімум 79 в'язниць, де до в'язнів застосовують тортури.

Такі дані містить спеціальне розслідування німецької суспільно-правової радіостанції Deutschlandfunk. Вона посилається на дані близько 17 українських правозахисних організацій.

Як зазначає радіостанція, правозахисники планують передати зібрані матеріали Гаазькому трибуналу на предмет розслідування можливих військових злочинів. За твердженням Оксани Матвітчук з громадської організації "Центр громадянських свобод", порушення прав людини в "ЛНР" і "ДНР" є масовими.

Представниця організації зазначила, що її співробітники опитали 165 осіб. "Ми можемо довести, що минулого літа чотири тисячі осіб незаконно утримували на території самопроголошених республік", - зазначила Матвітчук.

За її словами, реальні цифри можуть виявитися ще вищими. "Родичі не звертаються в нашу організацію, тому що вони не вірять, що ми можемо їм допомогти. В українські органи безпеки вони також не звертаються, тому що не довіряють їм і бояться", - сказала Матвітчук.

Як зазначає Deutschlandfunk з посиланням на одного з в'язнів імпровізованої в'язниці, багатьох заарештовують під вигаданими приводами і використовують як безкоштовну робочу силу для зведення барикад або ремонту військової техніки.

На розслідування Deutschlandfunk уже відреагував уповноважений уряду Німеччини з міжгромадської співпраці з Росією Гернот Ерлер. Він висловив надію, що у зв'язку з можливим порушенням прав людини буде порушено кримінальні справи. "Я глибоко шокований подією. Важливо, що тут встановлено причетність російських військових до цих злочинів", - зазначив він.

Нагадаємо, Україна домагається повернення в'язнів, які залишилися в тюрмах на непідконтрольній території. В рамках п'яти операцій Україні передали 87 засуджених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram