ГоловнаСуспільствоЖиття

Вулицю Севастопольську в Мукачевому перейменували на честь 128-ї гірсько-піхотної бригади

Москаль також розпорядився перейменувати низку інших топонімів

Вулицю Севастопольську в Мукачевому перейменували на честь 128-ї гірсько-піхотної бригади
Фото: zakarpattya.net.ua

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль вніс зміни у своє розпорядження про перейменування вулиць в Ужгороді.

Про це повідомляє офіційний сайт ОДА.

"Зміни зумовлені виникненням подвійних топонімів (у місті з'явилися дві вулиці Степана Клочурака), а також численними зверненнями громадян і рідних загиблих на Донбасі військових", - наголошено в повідомленні.

Наприклад, вулицю Лазо перейменовано на вулицю Ігоря Розлуцького (водій-санітар медичної роти 128-ї гірсько-піхотної бригади, проживав в Ужгороді. Загинув у листопаді 2014 року у Станиці Луганській, похований в Ужгороді на Пагорбі Слави).

Вулицю Островського перейменували на вулицю Томаша Масарика (президент Чехословаччини 1918-1935 років). Вул. Терека - на вулицю Володимира Івасюка. Вулицю Івана Туряниці - на вулицю Каро Мейсароша (перший історик Ужгорода, 1861 року видав книгу "Історія Ужгорода від найдавніших часів до сьогодні").

Вулицю Герцена перейменовано на вулицю Юрія Герца (видатний закарпатський художник). Вулиця Єрмака - на вулицю 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

"Єрмак, з якого російська пропаганда зробила видатного полководця і завойовника Сибіру, був звичайним грабіжником і розбійником, чиї шкурні інтереси збіглися із завойовницькою політикою Росії. Немає жодної причини для увічнення цієї персони в Ужгороді. Зате бійці 128-ї бригади героїчно захищали суверенітет і територіальну цілісність України в найгарячішу фазу бойових дій на Донбасі і продовжують робити це зараз. Тому названа ще в радянські часи вулиця Єрмака відтепер носитиме назву 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади", - зазначив Москаль.

Окремим розпорядженням голова ОДА перейменував вулицю Севастопольську в Мукачевому, де знаходиться штаб 128-ї бригади, також на вулицю 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

Крім того, вулицю Першотравневу у Великому Березному перейменували на вулицю Івана Рогача (уродженець Березного, член Головної Команди і військовий писар "Карпатської Січі", 1942 року був розстріляний нацистами в Бабиному Яру в Києві).

Нагадаємо, в День космонавтики Москаль перейменував усі вулиці, названі на честь першої жінки-космонавта Валентини Терешкової, яка нині є членом "Єдиної Росії" і голосувала за анексію Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram