ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львові визначили лауреатів премії Бандери

Нагородження відбудеться 30 червня.

У Львові визначили лауреатів премії Бандери
Фото: hoboctu.com

У Львові визначили перших лауреатів премії імені Степана Бандери, заснованої кілька місяців тому. Імена було названо на сесії Львівської обласної ради 26 червня.

Лауреатів визначали в чотирьох номінаціях. За громадську діяльність буде заохочено публіциста і видавця з Дрогобича (Львівська область) Олега Багана, за політичну діяльність - правозахисника з Полтавської області Олександра Панченка.

Львів\'яни повинні твердо стояти на позиціях. Шухевич, Бандера - це наші герої, які боролися за незалежність нашої країни, вони не захоплювали чужої території, вони защищали нашу землю

— Андрій Садовий, мер Львова

Нарешті, в номінації "Науково-освітня національна держава - творча діяльність" лауреатами стали актор, упорядник книги "Крути. Січень 1918 року" Ярослав Гаврилюк і львівський історик, автор дослідження "Феномен Степана Бандери" Євген Перепічка.

Кожен із лауреатів премії отримає по 20 тисяч гривень.

Нагородження відбудеться 30 червня - "в річницю проголошення Акту відновлення незалежності України" (мається на увазі в Акт проголошення української держави, який ухвалили українські націоналісти 30 червня 1941 року у Львові, - ред.).

Премію імені Степана Бандери було засновано Львівською обласною радою в березні 2012 року. Як зазначали, нагороджувати планують за "вагомий внесок у розвиток української національної держави, важливі суспільно-політичні рішення та науково-теоретичні розробки у сфері державного будівництва".

Ініціатором заснування премії, за інформацією REGNUM, стала скандально відома депутат облради від партії "Свобода" Ірина Фаріон. "Мета створення премії - відкриття відважних, одержимих, вільних і самодостатніх особистостей. Саме такі люди є локомотивом творіння держави", - заявила вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram