ГоловнаСуспільствоЖиття

У Здолбунові встановлять пам'ятник Бандері

Урочиста церемонія пройде 24 серпня.

У Здолбунові встановлять пам'ятник Бандері
Фото: hoboctu.com

У місті Здолбунів Рівненської області буде відкрито пам'ятник лідерові Організації українських націоналістів Степанові Бандері.

Як очікують, урочиста церемонія відбудеться 24 серпня - в День незалежності України.

Ініціатором встановлення пам'ятника виступає Всеукраїнське об'єднання "Свобода". За словами члена фракції націоналістичного об'єднання в Рівненській обласній раді Степана Молчана, громадяни пожертвували на ці цілі понад 30 тисяч гривень. Усього на встановлення пам'ятника необхідно зібрати майже 50 тисяч гривень.

Про намір українських націоналістів установити пам'ятник Бандері в Здолбунові повідомляли на початку року. За даними місцевих ЗМІ, йдеться про бюст лідера ОУН.

Ця організація виступала за створення незалежної держави на територіях, населених етнічними українцями. Підпілля ОУН діяло в Україні до середини 1950-х років. Бойове крило цієї організації - Українська повстанська армія - під час Великої Вітчизняної війни протистояло червоноармійцям (а також протягом деякого часу і гітлерівським військам).

1941 року Бандеру заарештували в окупованому гітлерівцями Львові. Через три роки звільнили, а після закінчення війни він перебрався до Західної Німеччини. 1959-го в Мюнхені його вбив агент МДБ СРСР.

У декількох населених пунктах Західної України Степанові Бандері поставлено пам'ятники. На честь нього також названо деякі вулиці (у тому числі у Львові). Колишній президент країни Віктор Ющенко присвоїв Бандері звання Героя України, однак після приходу до влади на початку 2010 року нинішнього глави держави Віктора Януковича суди скасували це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram