ГоловнаСуспільствоЖиття

Чим далі в ліс, тим грубіші партизани

Голова Львівського апеляційного адміністративного суду і герой свіжої кримінальної хроніки та народних анекдотів суддя Ігор Зварич заарештований.

Чим далі в ліс, тим грубіші партизани

Голова Львівського апеляційного адміністративного суду і герой свіжої кримінальної хроніки та народних анекдотів суддя Ігор Зварич заарештований. Ведеться слідство. А от що є справжнім українським чудом – і слава богу – він усе ще живий. Два місяці знаючі люди запевняли нас, що того вже давно ліквідовано, що буде вічно мовчати суддя-колядник. Помилилися…

Нас вже давно не дивує, що у судді виявили мільйони доларів і гривень хабарів. Нас не дивує, що у робочий час у своєму кабінеті із задертою мантією «іменем України» цей слуга Феміди своїх секретарок, прибиральниць і відвідувачів «шкварив» у природній і інший способи. Простий факір Ігор! А от те, що живий і затриманий – дивина.

Народ реготав біля телевізорів, коли Зварич у мантії і за підтримки решти 13 суддів свого «храму справедливості» розповідав про звичай засівати кабінети «хто гривнею, а хто – долярами». Яким чином така людина, яку на Галичині інакше, як «рогуль» (на Великій Україні кажуть – «жлоб») не називають, стала головою суду, котрий заправляє найважливішими судовими рішеннями восьми областей країни? Вісім областей – це третина України! А справи, які він розглядає, не про вкрадену корову, а все суперечки «сильних світу». Хто ж його пропхав на вершину?

А тут варто згадати, що головою суду Ігоря Зварича призначив своїм указом президент. Віктор Ющенко знав Ігоря Зварича? Дурниця! Таких штовхають свої, такі самі як Зварич, але мудріші. Бо не беруть хабарів у своєму кабінеті, позуючи перед оперативною мікрокамерою з оберемками доларів в руках і на столах… І не кричать, підкидаючи тугі оберемки купюр: «Я – бог України!»

А хто ж підкинув саму кандидатуру нашого героя? Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк. Саме він рекомендував Ігоря-колядника і депутатам на підтримку, і президенту під указ. У 2007-му глава держави навіть нагородив Зварича званням «Заслужений юрист України». Хто подав кандидатуру на нагородження? Правильно, голова Вищого адміністративного суду Олександр Пасенюк. Тепер згадаємо, хто перший на засіданні Ради суддів «затаврував ганьбою» хабарника в мантії і вимагав покарання. Правильно – голова Вищого адміністративного суду Пасенюк. Так і заявив – «ця ситуація достатньо ганебна для судової системи».

Політики усіх мастей нині кажуть – справа Зварича стане першим показовим уроком подолання корупції в судах «не словом, а ділом». Якщо, звичайно, той доживе до суду і його не ліквідує, не приведи Господи, якийсь снайпер. А ще ж мікроклімат у СІЗО швидко гробить здоров’я…

А тепер заглибимося у ліс із запитань без відповідей. Кандидатури найчесніших суддів президенту на підпис готують найпрофесійніші юристи Секретаріату. Саме вони були тим останнім фільтром. Недогледіли?

А чому у 2006-му прохання восьми голів обласних адміністрацій не призначати Зварича в Апеляційний адміністративний суд були проігноровані? Бо губернатори писали у Вищий адміністративний апеляційний суд. А там хто? Правильно – Пасенюк, який і вів Зварича по кар’єрній драбині. Писали і в парламентський комітет з питань правосуддя. А там хто головний? Призабули? Сергій Ківалов – той, що є членом Вищої ради юстиції, яка і вносить кандидатури суддів. Замкнене коло виходить…

У самій ВРЮ якраз точиться підкилимна бійка за крісло голови Вищої ради юстиції, бо Ізовітова Лідія Павлівна вже давно мала б за законом вийти на пенсію. Віктор Медведчук чи Степан Гавриш, Сергій Ківалов чи Ренат Кузьмін – ще не відомо, хто з цих незаплямованих юристів очолить Вищу раду. Двоє останніх активно піаряться у ці дні на справі Зварича…

Йдемо далі. Чому президент своїм указом не звільнив суддю Зварича, бо ж своїм указом і призначав його?

Чому у справі судді-колядника виник екс-губернатор Львівщини Петро Олійник саме тоді, коли Віктор Ющенко призначив його заступником Балоги і своїм представником у Верховній Раді? За словами міністра Луценка, пана Зварича «прикриває» людина із Секретаріату президента, наближена до Віктора Ющенка. Це був натяк на кого? До речі, Олійника після допиту в Генпрокуратурі по справі Зварича президент звільнив зі свого Секретаріату. Збіг?

Чому таємницю слідства порушує саме голова Комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов? Саме він «зливає» деталі слідства щодо «оперативного порновідео», про те, хто і як розподіляв хабарі між суддями зваричівського суду.

Під вартою й адвокат судді Зварича Володимир Косенко. Там не менше «чому?». Саме він є тим адвокатом, котрий «трошки запізнився» на зустріч з екс-губернатором Львівщини Степаном Сенчуком і того за тих кілька хвилин розстріляли невідомі. Співпрацював з бізнесменом Богданом Дацком, і того саме у 2006-му застрелили у власному авто. Випадковість, що саме цей парубок став адвокатом одіозного судді?

А де місяцями переховувався колядник у мантії так, що усі міліції-прокуратури-СБУ й Інтерполи не знали? Чому саме після призначення Наливайченка Зварич раптом «впіймався»?

Зварич – не простий цап офірний. Якщо його взяли – значить це комусь дуже потрібно. Кого «злиє» у ході слідства колядник Ігор? Кого назве в суді?

Таких запитань – хоч греблю гати. Але усі вони народилися з мовчанки суспільства.

А що 13 інших суддів Львівського апеляційного адміністративного суду не ходять й далі на роботу і не приймають у ці дні справедливих рішень? Усі рішення судді Зварича, які покалічили сотні людських доль, вже скасовані?

А люди мовчать… Лише простий дядько – односельчанин Ігоря Зварича, у сюжеті для новин не змовчав: «Хто б на його місці не брав?!». 

Роман ЧайкаРоман Чайка, телеведучий, лідер групи "Мертвий півень"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram