ГоловнаПолітика

Зеленський заявив, що проросійські громадяни Донбасу можуть їхати в РФ

За тих, хто почувається розгубленими через події 2014 року, потрібно боротися.

Зеленський заявив, що проросійські громадяни Донбасу можуть їхати в РФ
Фото: Пресс-служба президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що за жителів ОРДЛО, які почуваються розгубленими у зв'язку з подіями, що відбулися 2014 року, - потрібно боротися, а проросійські громадяни вільні робити свій вибір і можуть їхати жити туди, де їм хочеться.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на західні ЗМІ Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza.

"Опублікували опитування, що більшість людей хочуть жити в Росії. Це неправда. Я вірю і знаю, що там є люди, які за Україну. Також є "загублені". І, нарешті, є ті, хто за Росію. Ті, хто за Росію, можуть виїхати, Росія зараз роздає нелегальні російські паспорти. Кожна людина має право вибирати, де хоче жити", - сказав Зеленський.

При цьому президент підкреслив, що вважає неправильним і несправедливим, якщо на території України хтось заявляє, що він громадянин Росії і Україна - "його земля".

"Щодо тих, хто "загубився": якщо в когось є український паспорт, а потім додатково він отримує російський паспорт і отримує соціальну підтримку як тут, так і там, то він збився зі шляху. У мене немає морального права говорити "тьху". Потрібно повернути цих людей назад, щоб боротися за них. Але я не боровся б за людей, які вважають себе тільки росіянами", - заявив він.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський в інтерв'ю Der Spiegel сказав, що вибори в тимчасово окупованих частинах Донбасу можливі тільки відповідно до українського законодавства і після деокупації територій.

Найскладнішим питанням голова держави назвав контроль кордону з Росією. За словами президента, він заявляв російській стороні, що не згоден з тим, як це питання вирішилося в Мінських переговорах.

Також він назвав три пункти, які збирається обговорити з президентами Росії, Німеччини і Франції на нормандській зустрічі. Перший - обмін полоненими з передбачуваними і точними термінами.

Другий пункт - це перемир'я, яке не встановлене остаточно, незважаючи на зменшення кількості обстрілів і жертв.

Третє - повне виведення всіх незаконних військових частин будь-якого роду, в якій формі, з якою зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram