ГоловнаПолітика

Помпео назвав надання томосу історичним досягненням України

США вкотре заявляють про свою підтримку цілісності і суверенітету України.

Помпео назвав надання томосу історичним досягненням України
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео назвав надання томосу про автокефалію Православної церкви України історичним досягненням.

Про це йдеться в заяві Помпео, опублікованій на сайті посольства США в Україні.

"Оголошення 6 січня про автокефалію незалежної Православної церкви України знаменує собою історичне досягнення, оскільки Україна прагне окреслити своє власне майбутнє", - йдеться в документі.

США вкотре заявляють про свою підтримку цілісності і суверенітету України, а також зберігають свою тверду позицію на підтримку релігійної свободи.

"Ми вітаємо слова митрополита Епіфанія про те, що Православна Церква України відкрита для всіх православних віруючих, і закликаємо членів уряду і церковних ієрархів відстоювати толерантність і повагу до свободи представників усіх конфесій сповідувати релігію за власним вибором", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос для ПЦУ. 6 січня документ офіційно вручили митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 січня предстоятель ПЦУ провів божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві. Під час богослужіння в соборі був Томос. Потім документ знову відвезли в Стамбул, де 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

10 січня томос повернувся в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram