ГоловнаПолітика

Клімкін: виборчі дільниці в Росії закриті з міркувань безпеки

"Ми не можемо гарантувати, що в день виборів не влаштують небезпечні провокації".

Клімкін: виборчі дільниці в Росії закриті з міркувань безпеки
Фото: пресс-служба президента

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що виборчі дільниці на території Росії були ліквідовані за пропозицією МЗС.

За його словами, головний аргумент такого рішення - питання безпеки.

"Ми вважаємо, що проведення вільних і чесних виборів на території країни-агресора неможливе, позбавлене політичного і юридичного змісту, а для тих, хто вирішить узяти в них участь - просто небезпечне", - написав Клімкін у колонці на "Українській правді".

"Російська пропаганда за останні роки підняла градус антиукраїнських настроїв у РФ до рівня істерії. Ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і врешті-решт самі будівлі дипустанов. Окрім того, можна не сумніватися, що всі, хто візьмуть участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують найближчим часом стати жертвами репресій", - пояснив міністр свою точку зору.

Вірити російським гарантіям безпеки України не можна, підкреслив він.

Міністр додав, що закриття дільниць не зіграє значної ролі. Хоча українська діаспора в Росії налічує більш ніж 2,5 млн осіб, на виборах у 2014 році були зареєстровані тільки 49 418 виборців, а проголосували менш ніж 1200 осіб.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія на засіданні 31 грудня вирішила ліквідувати виборчі дільниці в дипломатичних установах на території Росії, а саме - в Москві, Ростові-на-Дону, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Новосибірську.

Українцям у Росії пропонують їхати голосувати в Тбілісі, Астану або Гельсінкі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram