ГоловнаПолітика

Макрон обговорив з Путіним провокацію в Керченській протоці (оновлено)

Президент Франції закликав РФ відпустити затриманих українців.

Макрон обговорив з Путіним провокацію в Керченській протоці (оновлено)
Путин и Макрон провели телефонный разговор

Президент Франції Еммануель Макрон і президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові обговорили ситуацію в Україні та керченську кризу.

Про це повідомляють на сайті Кремля.

У прес-службі Путіна заявили, що з приводу цієї теми було "продовжено обмін думками". Подробиць бесіди двох президентів не повідомляють.

Також наголошується, що президенти "детально розглянули проблематику сирійського врегулювання".

Прес-служба Макрона поки що не коментувала розмову з Путіним.

Оновлення. У розмові з Путіним Макрон заявив, що вітає досягнуті домовленості про припинення вогню на Донбасі, а також закликав російську сторону звільнити затриманих українських моряків і повернути суду, яких захопили 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.  

Про це йдеться в комюніке Єлисейського палацу від 2 січня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується російсько-української кризи, президент привітав домовленості, досягнуті 27 грудня 2018 року, про відновлення припинення вогню і закликав до їх повного і постійного дотримання. Крім того, Макрон закликав Росію якнайшвидше звільнити затриманих українських моряків і повернути суду,  яких захопили внаслідок військово-морського інциденту 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці грудня Макрон і канцлер Німеччини Анґела Меркель зажадали від Росії негайно звільнити захоплених біля Керченської протоки українських моряків без висунення будь-яких умов, а також забезпечити безперешкодне проходження суден через протоку.

У МЗС Росії назвали вимоги Меркель і Макрона "неприйнятними", а спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін порадив лідерам Німеччини і Франції "розібратися з ситуацією у себе вдома, перш ніж давати такі коментарі на адресу інших країн".

24 українських моряків захопили в полон сили ВМС Росії 25 листопада. 30 листопада українців вивезли до Москви. Росія ігнорує вимоги України та міжнародної спільноти про їхнє звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram