ГоловнаПолітика

Порошенко: новостворена церква не буде державною

"До освяченої Томосом церкви ніхто нікого не буде "запрошувати" силою".

Порошенко: новостворена церква не буде державною
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко пообіцяв, що новостворена Православна церква України не стане державною.

Про це він сказав, виступаючи з промовою на Софійській площі.

"У нас не було, немає і не буде державної церкви. Держава не втручатиметься в діяльність церкви. І до освяченої Томосом православної церкви теж ніхто нікого не буде "запрошувати" силою. Ще раз наголошую: це питання вільного вибору для кожного вірянина. Я гарантую, що влада буде поважати вибір тих, хто за тих чи інших обставин вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка буде зберігати єдність з Російською православною церквою", - заявив Петро Порошенко.

"Але так само гарантую, що держава захистить права священиків і мирян Української православної церкви Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину українську помісну православну церкву", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, що 15 грудня була створена Православна церква України, що об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній (Думенко), який отримав титул митрополита Київського і всієї України.

Епіфаній отримає Томос із рук Вселенського патріарха Варфоломія на початку січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram