ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна обрізає пута, які прив'язували до Російської імперії

Президент наголосив, що Томос вже чекає майбутнього предстоятеля помісної церкви України на Фанарі.

Порошенко: Україна обрізає пута, які прив'язували до Російської імперії
Президент Петр Порошенко на Объединительном Соборе
Фото: president.gov.ua

Україна обрізає пута, що прив'язують її до Російської імперії, і ніколи не буде канонічною територією Російської православної церкви. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час звернення до учасників об'єднавчого собору, йдеться на сайті глави держави.

"Константинопольська Матір-Церква реалізує приналежну їй згідно з канонами місію - затвердити автокефальну помісну православну церкву України як рівну серед рівних в сім'ю Помісних Православних Церков", - зазначив він.

Порошенко нагадав, що Вселенський Патріарх остаточно проголосив незаконною московську анексію Київської митрополії, здійснену ще в кінці XVII століття.

“Його Всесвятістю було заявлено, що Російська православна церква не має канонічних прав щодо Православної Церкви в Україні. І що наша православна церква не має підпорядкування РПЦ. Україна не була, не є і не буде канонічною територією Російської церкви!", - сказав Порошенко.

При цьому глава держави додав, що питання надання автокефалії Українській православній церкві - це питання української національної безпеки.

"Це - питання нашої української державності. Ми набуваємо, нарешті, духовну незалежність, яку можна порівняти з набуттям незалежності політичної. Ми обрізаємо пута, які прив'язують нас до імперії", - наголосив він.

Порошенко нагадав також, що в листопаді цього року Священний синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання незалежності Українській церкві і прийняв рішення про скликання об'єднавчого православного собору.

"Звертаюся безпосередньо до учасників Собору, до ієрархів церков. Тепер від вас і тільки від вас залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії. Вам належить прийняти статут і вибрати предстоятеля, а Томос вже чекає його на Фанарі", - зазначив він.

Глава держави висловив упевненість, що учасники Собору ухвалять правильні рішення.

"Вірю, що ви - правильні люди, в правильний час, в правильному місці. Бажаю Об'єднавчому Собору успішної роботи", - резюмував він.

Нагадаємо, на Об'єднавчому соборі про створення єдиної незалежної Української православної церкви відбудеться голосування за її предстоятеля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram