ГоловнаПолітика

Єврокомісар Ган закликав Україну запустити Антикорупційний суд найближчим часом

Він також відзначив ефективність роботи НАБУ.

Єврокомісар Ган закликав Україну запустити Антикорупційний суд найближчим часом
Йоханнес Хан
Фото: EPA/UPG

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган вважає, що повноцінний початок роботи Антикорупційного суду зможе забезпечити справедливі рішення у справах про корупційні злочини, досудове розслідування в яких здійснювали детективи Національного антикорупційного бюро.

Про це він заявив під час спільного брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником, повідомляється на сайті Бюро.

"Перш за все, я хотів би відзначити ефективність роботи НАБУ, яке, незважаючи на постійний тиск і опір, досягло величезних результатів. Сотні детективів щодня здійснюють важливу і складну роботу. Як міжнародне співтовариство, так і українські громадяни очікують якнайшвидшого початку роботи Антикорупційного суду. Всі справи, які розслідує НАБУ, будуть надходити туди, і винні будуть покарані", - заявив Ган.

Він також зазначив, що вкрай важливим є забезпечення незалежності та ефективного функціонування всіх антикорупційних установ в Україні.

"Я сподіваюся, що завдяки моніторингу міжнародних партнерів і контролю з боку громадськості, Вищий антикорупційний суд буде незалежною установою, зможе розглянути справи з топ-корупції, і винести рішення, які очікує суспільство", - сказав Ситник.

Директор НАБУ подякував європейським колегам за підтримку.

Нагадаємо, створення ВАКС - одне з основних вимог західних кредиторів. Але воно тривалий час блокувалося, представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в наявній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася, і в грудні президент вніс законопроект в Раду. 7 червня 2018 року Рада прийняла закон про Антикорупційний суд, 14 червня він набув чинності. Суд повинен почати роботу після призначення не менш як 35 суддів.

12 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала кваліфікаційне оцінювання 566 кандидатів, які беруть участь у другому конкурсі на посади суддів Верховного Суду, і 270 кандидатів, які претендують на посади суддів Антикорупційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram