ГоловнаПолітика

Митрополит Симеон заявив, що йому прикро за рішення УПЦ МП

"Ми могли очолити цей процес і навіть диктувати свої умови".

Митрополит Симеон заявив, що йому прикро за рішення УПЦ МП
Митрополит Винницкий и Барский Симеон (справа)
Фото: orthodoxy.org.ua

Митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький), який не підписав постанову Собору УПЦ МП про відмову від участі у створенні автокефальної церкви, розповів про свої мотиви.

"Я ніколи раніше не приховував, що є прибічником автокефалії, але, як і більшість наших архієреїв, очікував, що ми отримаємо її від Російської православної церкви. Цей шлях ми мали на увазі, коли говорили про отримання автокефалії канонічним шляхом. Але останні рішення, які приймаються у Московській патріархії, і риторика, яка лунає від нашого керівництва з Москви, не дає підстав очікувати такої автокефалії", - заявив він в інтерв'ю "Укрінформу".

Митрополит вважає неминучим створення помісної автокефальної церкви і висловив жаль у зв'язку з рішенням УПЦ МП самоусунутися від цього процесу.

"З нами або без нас - вона буде створена, і мені прикро, що ми добровільно виводимо себе з цього процесу, хоча могли б як найбільша православна церква в Україні, яка налічує 12 тисяч парафій, очолити цей процес і навіть диктувати свої умови", - сказав Симеон.

Митрополит також розповів про зустріч з президентом Петром Порошенком в "Українському домі", на яку прийшли тільки три архієреї УПЦ МП.

"Президент має намір зустрітися по змозі з усіма нашими архієреями і відповісти на ті питання, які стосуються процесів надання автокефалії й створення в Україні помісної православної церкви. Це своє бажання він озвучив під час зустрічі з нами, трьома архієреями, які 13 листопада приїхали до "Українського дому". Це була корисна зустріч і дуже щира розмова. Я шкодую, що в ній не брали участь усі наші владики, адже як і ми, вони мали б можливість отримати відповіді на безліч дуже важливих і гострих питань, які дійсно хвилюють і нас, і нашу паству", - підкреслив владика.

Він також сказав, що жодних санкцій в УПЦ МП до нього не застосували.

"Говорили деякі мої брати архієреї, можливо, жартома, а може, й ні, що потрібно застосувати якісь церковні покарання за те, що не підписав, говорили, що за правилами усі повинні підписати, вмовляли", - розповів владика. Він додав, що митрополит Онуфрій у відповідь сказав, що "у нас демократія, і не треба нікого примушувати робити щось проти своєї совісті".

Нагадаємо, 13 листопада екстрений Собор Української православної церкви Московського патріархату вирішив, що рішення Синоду Вселенського патріархату від 11 жовтня стосовно України є недійсними і неканонічними. Ієрархи МП вважають, що автокефалія Україні не потрібна, тому приєднання УПЦ МП до цього процесу неможливе.

Митрополит Симеон був єдиним з 83 учасників Собору, який не підписав цю постанову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram