ГоловнаПолітика

Тимошенко: сьогодні модно розмовляти українською

"Ми були за кілька кроків від втрати своєї мови".

Тимошенко: сьогодні модно розмовляти українською
Фото: Александр Прокопенко

Увесь шлях боротьби України за незалежність - це боротьба за право спілкуватися своєю мовою. З такою заявою виступила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко з нагоди Дня писемності, який відзначають сьогодні в Україні.

"Можна пригадати вислів Ліни Костенко: «Нації гинуть не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». І це дійсно так. Фактично весь шлях боротьби України за незалежність та волю – це і є боротьба за право спілкуватися власною мовою… Заборони писати українською, нищення українського театру і кіно, цензура, цілеспрямована русифікація, репресії в мовознавстві – усе це було спрямоване на знищення національної ідентичності, на ураження генетичного коріння України", - зазначила Тимошенко.

"Я сама народилася і виросла в регіоні, де українська фактично не вживалася на побутовому та офіційному рівнях. Навіть у Києві ще зовсім нещодавно говорити українською було «не модно і не престижно». Людина, яка розмовляла українською, вважалася підозрілою. Ми були за кілька кроків від втрати власної мови… І сьогодні я дуже щаслива, що молодь України спілкується українською, що у нас виходять нові чудові книги та переклади, створюються кінокартини, звучать українські пісні... Сьогодні українська – це круто!", - додала нардеп.

За словами Тимошенко, українська мова жива, не закостеніла, розвивається і "новотвориться".

"Це одна з головних ознак розвитку нації, нашого творчого вдосконалення і поступу", - резюмувала парламентар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram