ГоловнаПолітика

Рада продовжила до 2020 року закон про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі

Особливий статус не набуде чинності, поки Росія не виведе війська.

Рада продовжила до 2020 року закон про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада 245 голосами продовжила до 31 грудня 2019 року включно термін дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей".

Законопроект №9153 було прийнято голосами 107 депутатів від БПП, 62 депутатів від "Народного фронту", 37 депутатів від "Опоблоку", 10 депутатів від "Волі народу", 15 депутатів від "Відродження", 14 позафракційних депутатів.

"Самопоміч", Радикальна партія і "Батьківщина" голосували "проти" майже в повному складі.

Закон про особливий статус не діє і не буде діяти, поки Росія не виведе війська з Донбасу.

"Законопроект носить абсолютно технічний характер. Ми не голосуємо за "тіло" закону, що його затвердили у вересні 2014-го і березні 2015-го. Більше того, цей закон не може набути чинності доти, доки російська армія, російські найманці, російські війська не заберуться з Донбасу, поки туди не зайде міжнародна місія "блакитних шоломів", - заявила перший віце-прем'єр Ірина Геращенко.

Геращенко наголосила, що прийняття законопроекту посилить переговорні позиції українських дипломатів, згуртує міжнародну коаліцію і не дасть приводу звинуватити Україну в зриві мирного врегулювання.

Варто зазначити, що закон продовжується не на рік, як минулого разу, а до 2020 року. Тому в разі необхідності продовжувати його далі буде Верховна Рада наступного скликання.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так і не дозволили йому почати діяти, - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону був обмежений трьома роками.

Дія закону завершувалася 18 жовтня 2017 року, але за півтора тижня до закінчення терміну його продовжили на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram