ГоловнаПолітика

Рада підтримала в першому читанні військове вітання "Слава Україні"

Замість слова "товариш" військовим дозволяється використовувати слово "пан".

Рада підтримала в першому читанні військове вітання "Слава Україні"
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада на ранковому засіданні у четвер, 6 серпня, ухвалила в першому читанні законопроект №9036, який запроваджує вітання для військових "Слава Україні! - Героям слава!".

За нього проголосували 283 народних депутати.

Законопроект вносить зміни до статутів Збройних Сил, згідно з якими військові в строю мають вітати один одного словами "Слава Україні! - Героям слава!", а не "Здрастуйте, товариші! - Бажаємо здоров'я!". 

Також замість слова "товариш" військовим дозволяється використовувати слово "пан". Наприклад: "Доброго здоров'я, пане Міністр оборони України".

Нагадаємо, ще в лютому 2018 року Кабінет Міністрів запропонував ввести зміни в Стройовий статут, згідно з якими на вітання начальника або старшого за військовим званням "Слава Україні" всі військовослужбовці, що перебувають у строю чи поза строєм, повинні відповідати: "Героям слава".

Однак пізніше його визнали "сирим", і президент вирішив зареєструвати власний проект.

Привітання "Слава Україні" з'явилося за часів Української Народної Республіки і з відповіддю "Героям слава" використовувалося в Українській повстанській армії.

У Збройних Силах України його вперше почали застосовувати 24 серпня 2018 року на військовому параді до Дня Незалежності.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram