ГоловнаПолітика

Порошенко назвав кількість демонтованих в Україні пам'ятників Леніну

«Карта України мала такий вигляд, як ілюстрація в підручнику з історії КПРС».

Порошенко назвав кількість демонтованих в Україні пам'ятників Леніну
Фото: vk.com/ВО "Свобода"

В Україні демонтували майже 1,5 тисячі пам'ятників Володимиру Леніну. Про це повідомив 20 травня президент Петро Порошенко під час заходів з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій.

«На підставі закону України про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів було перейменовано 52 тисячі площ і вулиць, майже тисячу населених пунктів. Самих лише пам'ятників Леніну демонтували майже 1,5 тисячі. Комуністичну партію, яка безпосередньо винна в репресіях і знищенні мільйонів людей, нарешті заборонено», - цитує Порошенка Радіо Свобода.

Президент уважає, що наприкінці 2013 року «карта України мала такий вигляд, як ілюстрація в підручнику з історії КПРС».

«Наші міста, селища й села були щедро втикані ідолами Леніна і його поплічників», - наголосив глава Української держави. Верховна Рада України у квітні 2015 року ухвалила урядовий законопроект про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду та символіку. Відповідно до закону, символіка і пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні забороняється.

У лютому 2018 року директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що декомунізацію в Україні фактично завершено.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram