ГоловнаПолітика

Після перемоги в суді в Гаазі Україна має право вилучати держмайно РФ у будь-якій точці світу, - Аслунд

Росія ігнорувала засідання в цій справі.

Після перемоги в суді в Гаазі Україна має право вилучати держмайно РФ у будь-якій точці світу, - Аслунд
Фото: pinchukfund.org

Рішення Третейського суду в Гаазі дає українським компаніям право стягувати державне майно РФ.

Про це заявив експерт аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд, передає Голос Америки.

За словами Аслунда, на підставі рішення Третейського суду українські компанії можуть реально взятися за стягнення збитків через суди в Європі, а їх ціллю може стати державна власність Росії в будь-якій точці світу.

"Згідно з Нью-Йоркською конвенцією про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень від 1958 року, сторона-переможець має право стягувати державну власність фактично в будь-якій точці світу, і країни Заходу реально виконують її. Це витратний процес у сенсі судових видатків, і він повільний, але працює", - заявив він.

Нагадаємо, Третейський суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити 159 млн доларів компенсації за втрачені активи в анексованому Криму. Росія ігнорувала засідання у цій справі.

2017 року стало відомо, що Генеральна прокуратура України направила інформацію в Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал, Нідерланди) про незаконне привласнення Росією українського приватного і державного майна в анексованому Криму.

Раніше, 2016 року, "Нафтогаз" подав позов проти Росії на $2,6 млрд за кримські активи. Раніше такі позови у зв'язку з втратою активів у Криму подали до Арбітражного суду в Гаазі Ощадбанк і ціла низка компаній Ігоря Коломойського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram