ГоловнаПолітика

Супрун вимагає надати доступ до медпослуг українським в'язням у Росії

Україна наполягає на тому, щоб політв'язнів обстежили лікарі міжнародних організацій.

Супрун вимагає надати доступ до медпослуг українським в'язням у Росії
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун вимагає надати українським політв'язням у Росії доступ до медичних послуг. Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Минуло чотири роки, як Олег Сенцов, Олександр Кольченко та багато інших українців утримуються в російських в'язницях за сфабрикованими звинуваченнями. З моменту, як вони незаконно потрапили за ґрати, світ не стояв на місці і сталося багато змін, зокрема і в Україні. У сфері української охорони здоров'я вдалося почати трансформацію системи, що дасть можливість зробити якісні медичні послуги доступнішими для наших громадян. Це зміни, на які дуже довго чекала країна, адже вони дадуть змогу поліпшити життя і здоров'я багатьох людей. Однак це ніщо для українців, які зараз перебувають в ув'язненні в Російській Федерації", - написала Супрун.

Вона зазначила, що за чотири роки "не відбулося жодних зрушень, які не те що наблизили до свободи українських в'язнів Кремля, а хоча б допомогли захистити їхнє право на гідну медичну допомогу в російських в'язницях".

"Кожен утримуваний за гратами на боці ворога щодня зазнає тиску й порушень своїх прав. Є неодноразові підтвердження, що до ув'язнених  застосовують тортури. Від правозахисників, близьких і рідних незаконно ув'язнених ми постійно дізнаємося, що їхній стан невідворотно погіршується", - написала в.о . міністра.

"Мати Олександра Кольченка повідомляла, що її син різко втратив вагу. Не так давно сестра Олега Сенцова  розповіла, що в брата випадає волосся і кришаться зуби. І складніше за всіх доводиться тим, хто потрапив за ґрати, маючи тяжкі хвороби. У 19-річного Павла Гриба рідкісне вроджене захворювання, яке потребує постійного і кваліфікованого лікування та спеціальних препаратів. Натомість російська сторона не забезпечує йому належної медичної допомоги. При цьому цинічно надає довідки про задовільний стан здоров'я Павла", - написала Супрун.

"Україна багато разів зверталася і буде звертатися повторно до Російської Федерації з проханням допустити до затриманих незалежних представників Amnesty International, Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières (MSF) і українських лікарів для обстеження та надання належної допомоги. Досі допуску не було".

"Такі злочини не можуть жодного дня ігноруватися чи замовчуватися ані українською, ані міжнародною спільнотою, ані громадянами Російської Федерації. Ми будемо надалі робити все можливе для того, щоб в'язні Кремля отримали доступ до необхідних медичних послуг і свободу".

Нагадаємо, російський суд продовжив арешт незаконно утримуваному в СІЗО Краснодара 19-річному українцю Павлові Грибу на два місяці.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram