ГоловнаПолітика

"Поправки Лозового" не мають ніякого сенсу, - юрист

"Наприклад, у змінах щодо проведення експертиз є очевидний корупційний інтерес".

"Поправки Лозового" не мають ніякого сенсу, - юрист
Игорь Фомин
Фото: Макс Левин

У "поправках Лозового", якими внесли зміни до Кримінального процесуального кодексу, практикуючі юристи не бачать сенсу. Про це заявив Ігор Фомін, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Фомін і партнери" під час круглого столу на тему "Поправки Лозового. Юридичні і політичні наслідки", організованому Інститутом Горшеніна.

Так, юрист не вважає потрібною зміну в КПК, яка передбачає можливість підозрюваним оскаржити сам факт вручення йому підозри.

"Щодо оскарження підозри. Я - захисник. Усе своє життя я захищаю людей. Я мав би говорити "як чудово, зможу оскаржити підозру". А я кажу, що мені це не потрібно. Тому що підозра відкриває можливості для захисту. Я маю можливість процесуально збирати докази, я отримую хоч якийсь документ від слідчого, що він узагалі собі має на думці в тій підозрі", - пояснив Фомін.

На думку юриста, зміни, внесені до КПК, не мають сенсу, оскільки їх ініціаторами були люди, які не мають нічого спільного з юридичною практикою.

"Проблема в тому, що люди не розуміють, що вони роблять. Я подивився біографію пана Лозового - він - не юрист... Мабуть, що за цим є якісь інтереси. Ми розуміємо, наприклад, що з приводу проведення експертиз є очевидний корупційний інтерес", - сказав Фомін.

За словами нардепа Пташник, мова про поправку депутата Ігоря Алексєєва, яка передбачає проведення експертиз у кримінальному процесі винятково експертами державних спеціалізованих установ.

"Мотивували це тим, що таким чином підвищиться рівень проведення експертиз, що саме в державних установах працюють найкращі експерти. Насправді за цим приховувалося створення монополії для однієї експертної установи - це Київський науково-дослідний інститут судово-дослідних експертиз, який перебуває в підпорядкуванні Міністерства юстиції", - пояснила Пташник.

"Моя позиція щодо цих поправок дуже категорична. Я звертався ще до їх прийняття до генерального прокурора, щоб цьому запобігти. Звертався до Асоціації юристів України, вони, своєю чергою, звернулися до Верховної Ради, щоб не допустити прийняття цих поправок. Я особисто спілкувався з депутатами, яких знаю і які є професійними юристами. Але ці спроби, на жаль, не допомогли", - зазначив Фомін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram