ГоловнаПолітика

Клімкін і Лавров у Мюнхені "не домовилися ні про що"

"Важливо, щоб міжнародне співтовариство могло взяти контроль над окупованими територіями".

Клімкін і Лавров у Мюнхені "не домовилися ні про що"
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і глава російського МЗС Сергій Лавров провели двосторонню зустріч у Мюнхені. На ній обговорювалося питання миротворчої місії на Донбасі, але ніяких домовленостей не було досягнуто.

"Поки що ми не домовилися ні про що", - цитує заяву Клімкіна "Інтерфакс-Україна".

"Другою головною темою після звільнення заручників і політичних в'язнів була тема миротворчої операції. Ми довго говорили про це. Я сказав, що для нас дуже важливо, щоб міжнародне співтовариство могло поступово взяти контроль над окупованими територіями. Без цього не можемо говорити ні про що, про жодний подальший процес", - сказав глава МЗС.

Він розповів, що під час обговорення перспективи проведення виборів на Донбасі поставив запитання, чи зміг би він, наприклад, зі своїми колегами політиками поїхати на Донбас і вести передвиборчу кампанію. "Лавров посміхнувся, розуміючи, що це за визначенням неможливо", - додав він.

Крім того, за словами Клімкіна, на зустрічі обговорили питання доступу міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, до заручників. "Ми повинні розпочати реальний процес пошуку зниклих безвісти", - сказав він.

За словами глави українського МЗС, з Лавровим обговорили можливість відновлення роботи Спеціального центру з контролю і координації (СЦКК), оскільки російських представників зараз там немає. "Я чітко сказав, що, звичайно, ми не можемо говорити про якійсь формальні статуси тут, але практичні речі повинні залишатися сфокусованими на припиненні вогню", - додав міністр.

Нагадаємо, що формат миротворчої місії на Донбасі є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія пропонує тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Переговори щодо формату місії ведуться по лінії Владислав Сурков - Курт Волкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram