ГоловнаПолітика

Клімкін прокоментував доповідь про необхідну кількість миротворців на Донбасі

"Не це основне. Основне - чи забереться Росія з Донбасу".

Клімкін прокоментував доповідь про необхідну кількість миротворців на Донбасі
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував доповідь Інституту Хадсона про можливий формат миротворчої місії на Донбасі. За його словами, дуже важливим елементом цього плану є поліцейський компонент.

Про це він сказав журналістам у Мюнхені.

"Є доповідь Інституту Хадсона, а саме Річарда Гована, який написав так званий аналіз з приводу можливих опцій. І 20 тисяч, чи 25 тисяч, чи 15 тисяч - це дуже важливе питання. Але я ризикну сказати, що не це головне. Головне - чи забереться Росія з Донбасу, чи забере свої сили і зброю і передасть контроль над окупованими територіями міжнародній спільноті і нам. І яким чином це відбуватиметься, в якій послідовності. Ось це фундаментальне питання", - сказав він.

Якщо цього політичного рішення буде досягнуто, тоді вже можна буде вирішувати, скільки саме миротворців необхідно відправляти на Донбас.

"Що важливо в цій доповіді - поліцейський компонент, хто буде забезпечувати безпеку. Оскільки спочатку миротворці повинні домогтися, щоб Росія вийшла, усю зброю зібрали і чи вивезли на територію Росії, або потрапила під контроль миротворців. А що далі? Хто буде заарештовувати, хто буде контролювати, хто буде роззброювати? Повинен бути поліцейський компонент. Там запропоновано 4 тисячі, можемо розмовляти", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, що формат миротворчої місії на Донбасі є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія пропонує тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Переговори про формат місії ведуться по лінії Владислав Сурков - Курт Волкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram