ГоловнаПолітика

Британія звинуватила Росію в атаці вірусу Petya

За кібератакою стоїть російська армія.

Британія звинуватила Росію в атаці вірусу Petya
Фото: comments.ua

Британське МЗС офіційно поклало на російську владу відповідальність за масовану кібератаку з використанням вірусу-здирника Petya (він же Diskcoder.C, ExPetr, PetrWrap, NotPetya), що заразив у червні минулого року сотні тисяч комп'ютерів в Україні і в усьому світі.

"Уряд Сполученого Королівства приходить до висновку, що відповідальна за руйнівну кібератаку NotPetya в червні 2017 року російська влада, а саме російська армія", - заявив у середу ввечері заступник міністра закордонних справ Великобританії Тарік Ахмад, передає Бі-бі-сі.

У Британії від вірусу постраждали десятки організацій, у тому числі поштові служби, а також рекламні, юридичні, логістичні та фінансові компанії. Однак майже три чверті випадків зараження були зафіксовані в Україні.

Як стверджують у міністерстві, кібератака була лише облаштована як вимагання, однак справжньою метою вірусу було не отримання викупу, а порушення роботи українських держустанов, фінансового і енергетичного секторів економіки.

У результаті вірус поширився далі, заразивши підприємства і організації по всій Європі, у тому числі в Росії.

"Ця атака показала завзяте нехтування суверенітетом України. Нерозумний запуск вірусу призвів до порушення роботи організацій по всій Європі і завдав шкоди на сотні мільйонів фунтів", - заявив британський чиновник.

Припущення про те, що за вірусом Petya стоять російські спецслужби, висловлювалися і раніше. Зокрема, такі заяви робили в Службі безпеки України і в американській компанії FireEye, яка забезпечує кібербезпеку.

У тому ж напрямку, проте не так жорстко, висловлювалися і представники Агентства з кібербезпеки НАТО (CCDOE). Там заявили, що за створенням Petya стоїть "державний актор", не уточнюючи, про що саме йдеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram