ГоловнаПолітика

Посол США: Україна отримає джавеліни безкоштовно

"Комерційні контракти і комерційні продажі - це зовсім інше питання".

Посол США: Україна отримає джавеліни безкоштовно
Фото: wikimedia.org

Посол США Марі Йованович повідомила, що американський уряд надасть Україні зброю, в тому числі протитанкові комплекси "Джавелін", безкоштовно.

"Дійсно, минулого року Адміністрація [президента США] прийняла рішення про надання Україні додаткових оборонних можливостей. Поки що подробиць про те, як це буде зроблено, немає. У нас, як і в Україні, є певна процедура - для реалізації цих рішень ми повинні проінформувати Конгрес про те, як це буде зроблено. І тільки пройшовши цю процедуру, розпочати реалізацію", - сказала вона в інтерв'ю "РБК-Україна".

Йованович не змогла уточнити, чи правдива інформація, що Україна не зможе використовувати це летальне озброєння в зоні АТО.

"Деталі ще опрацьовуються. І ми працюємо не тільки в рамках нашого внутрішнього процесу з Конгресом, а й на переговорах і в координації з урядом України. Однак ще раз підкреслю, що мова йде саме про оборонне озброєння", - додала вона.

На питання, будуть це поставки від уряду США чи Україна буде укладати контракти з окремими виробниками озброєння, Йованович відповіла так: "Зараз ми говоримо про оборонну допомогу, яка надається Україні від уряду Сполучених Штатів. Комерційні контракти і комерційні продажі - це зовсім інше питання".

На уточнювальне запитання, чи отримає Україна це летальне озброєння абсолютно безкоштовно, вона відповіла: "Так".

Нагадаємо, наприкінці листопада американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді повідомило, що президент США Дональд Трамп може надати програму військової допомоги Україні на суму 40-50 млн доларів, але не хоче допомагати безкоштовно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram