ГоловнаПолітика

МЗС висловило протест у зв'язку з етапуванням шести кримчан у Росію

Фігурантів "ялтинської справи Хізб ут-Тахріру" вивезли в Ростов.

МЗС висловило протест у зв'язку з етапуванням шести кримчан у Росію
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ висловило протест проти незаконного переміщення шести громадян України з анексованого Криму в Росію.

МЗС висловлює рішучий протест у зв'язку з незаконним переміщенням в Росію громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усейна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова, затриманих на території анексованого Криму за сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності, повідомляють на сайті міністерства.

"Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, державі-окупанту заборонено здійснювати примусове переміщення громадян окупованої держави на територію держави-окупанта. Вчинення державою-окупантом таких протиправних дій тягне за собою її міжнародно-правову відповідальність", - йдеться в повідомленні.

МЗС вимагає від російської сторони припинити практику незаконних переміщень українських громадян з тимчасово окупованої території Криму в Росію і негайно повернути їх на територію України.

Усі ці люди - фігуранти "ялтинської справи Хізб ут-Тахрір" (організація, заборонена в Росії і анексованому нею Криму). Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам'янці 18 квітня 2016 року. Перших чотирьох обвинувачених у цій "справі" заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них - член Контактної групи з прав людини Емір-Усейн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам'янка Інвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахріру" кримчан вважають їх переслідування вмотивованим за релігійною ознакою.

"Ялтинську справу Хізб ут-Тахріру" розглядає Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Раніше російський військовий суд розглядав цю справу на виїзних засіданнях у Сімферополі, проте пізніше заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши у список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram