ГоловнаПолітика

МВФ забракував законопроект про Антикорупційний суд

Фонд готовий допомогти президентові доопрацювати документ.

МВФ забракував законопроект про Антикорупційний суд
Фото: premiumtimesng.com

Міжнародний валютний фонд вважає, що поданий президентом Петром Порошенком законопроект про Антикорупційний суд не відповідає обставинам України перед МВФ.

Про це йдеться в листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена на адресу голови Адміністрації Президента України. Документ, копії якого спрямовано прем'єру, спікеру парламенту і декільком міністрам, оприлюднило видання "Європейська правда".

У листі представник фонду категорично виключає можливість того, що МВФ схвалить положення президентського законопроекту про Антикорупційний суд.

"Подача президентом законопроекту про АКС мала стати кроком у правильному напрямку (в питанні боротьби з корупцією). Проте до того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні зауваження, низка його положень не сумісні із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії", - йдеться в листі.

Претензії фонду розбито на три групи, вони стосуються процедури добору суддів, часу запуску та юрисдикції суду.

"У поточному вигляді ми не будемо готові підтримати закон про АКС. МВФ готовий допомогти Адміністрації Президента переглянути закон, щоб привести його у відповідність до зобов'язань української влади і рекомендацій Венеціанської комісії", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 23 грудня президент Петро Порошенко подав у Верховну Раду законопроект про створення Антикорупційного суду. Кілька громадських організацій, зокрема: Реанімаційний пакет реформ, Центр протидії корупції та Transparency International - розкритикували норми документа і заявили, що проект закону не відповідає висновкам Венеціанської комісії, а тому його потрібно відкликати.

Ухвалення закону про Антикорупційний суд - одна з ключових умов для продовження співпраці з МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram