ГоловнаПолітика

Трамп розпустив комісію з питань розслідування "фальсифікацій на користь Клінтон"

Президент не міг змиритися, що за його суперницю проголосувало більше американців.

Трамп розпустив комісію з питань розслідування "фальсифікацій на користь Клінтон"
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп розпустив президентську комісію з питань розслідування фальсифікацій на виборах президента США у 2016 році, яку сам і сформував у травні минулого року.

Відповідний виконавчий указ опубліковано на сайті Білого дому.

Комісія була створена після того, як президент США заявив, що програв кандидату від Демократичної партії Гілларі Клінтон за кількістю голосів виборців (але не вибірників) через мільйони незаконно поданих і врахованих бюлетенів. З моменту свого створення ця комісія збиралася лише двічі, пише The Washington Post.

Прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс заявила, що є "достатньо доказів махінацій" на виборах, але додала, що багато штатів відмовилися надати необхідні для роботи комісії дані про виборців. За її словами, Трамп також попросив Міністерство внутрішньої безпеки США "визначити подальші дії" щодо питання махінацій.

Комісію очолював віце-президент Майк Пенс.

Дональд Трамп стверджував, що від 3 млн до 5 млн осіб проголосували на виборах 2016 року незаконно, не маючи належної реєстрації.

За Гілларі Клінтон на президентських виборах в США проголосувало на 2 млн більше людей, ніж за Дональда Трампа.

Виборча система США влаштована так, що президента обирає не вся країна загалом, а кожен штат окремо. В результаті система більш прихильна до тих кандидатів, які перемагають, нехай і зі скромною перевагою, у більшій кількості штатів, ніж до тих, хто здобуває нищівну перемогу, але лише в декількох густонаселених штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram