ГоловнаПолітика

У КДБ Білорусі заявили, що Шаройко стежив за військовими об'єктами РФ

Під час обшуків нібито виявили копії розвідувальних донесень.

У КДБ Білорусі заявили, що Шаройко стежив за військовими об'єктами РФ
Павел Шаройко
Фото: стопкадр видео

У Комітеті державної безпеки Білорусі стверджують, що український журналіст Павло Шаройко збирав інформацію про військові об'єкти Росії в країні.

Таку інформацію було озвучено в сюжеті програми "Головний ефір" на телеканалі "Білорусь 1", повідомляє "БЕЛТА".

В ефірі телеканалу показали кадри оперативної зйомки КДБ. На допиті Павло Шаройко заявив, що нібито є співробітником кадрового апарату військової розвідки.

"Після звільнення в 2009-му всього через два роки він був відновлений у складі офіцерів діючого оперативного резерву. Потім під прикриттям посади звичайного кореспондента почав роботу в Білорусі. За координацію його діяльності відповідав ще один співробітник головного управління розвідки Міноборони України Ігор Скворцов, полковник, радник посольства України в Білорусі. Під час обшуку в затриманого на електронних носіях виявили копії розвідувальних донесень, а також завдання від кураторів, з яких стало зрозуміло, яка саме інформація цікавила замовників", - йдеться в повідомленні.

За даними телеканалу, Ігорю Скворцову і Павлу Шаройку було доручено надати відомості про особливості митного режиму в частині ввезення в державу технічних засобів електрозв'язку та електронно-обчислювальної техніки, наявності в прикордонних районах з Україною покриття білоруських операторів мобільного зв'язку, розподілу радіочастного ресурсу, стану радіоаматорства серед місцевого населення.

"На 2017 рік як завдання їм були визначені такі об'єкти, як Рада Міністрів, МЗС Білорусі, посольство і військові об'єкти Росії в країні. Їм належало протягом року вивчити ці об'єкти, заводити і розвивати тут знайомства, починати або продовжувати отримання інформації про них", - передає "БЕЛТА".

Стверджується, що під час обшуку в квартирі Шаройка було виявлено псевдоніми ще щонайменше 16 учасників агентурної мережі.

Нагадаємо, 17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську затримали власкора UA:Українське радіо Павла Шаройка.

Комітет держбезпеки Білорусі 20 листопада визнав затримання Шаройка і повідомив, що його звинувачують у "створенні в республіці агентурної мережі". За даними КДБ, Шаройко зізнався, що є кадровим співробітником розвідки України, а координацію його розвідувальної діяльності нібито здійснював радник посольства України в Білорусі Ігор Скворцов, у зв'язку з чим останнього було оголошено персоною нон ґрата.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що на початку листопада в ОАЕ обговорював з українським президентом Петром Порошенком затримання Шаройка. Сторони нібито домовилися не надавати справі розголосу, але українська сторона не дотрималася слова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram