ГоловнаПолітика

САП побачила спробу звести особисті рахунки в конфлікті НАБУ і НАЗК

Прокуратура закликала Ситника і Корчак залишатися в рамках закону. 

САП побачила спробу звести особисті рахунки в конфлікті НАБУ і НАЗК
Артем Сытник и Назар Холодницкий
Фото: YouTube

Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрює, що директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник намагається звести особисті рахунки з Національним агентством з питань запобігання корупції та його керівником Наталією Корчак.

Про це йдеться в заяві прокуратури з приводу конфлікту між цими двома відомствами.

"САП наділена конституційною функцією організації досудового розслідування в кримінальних провадженнях, розслідуваних детективами НАБУ, тому не може залишатися осторонь від спроб використання цих розслідувань для зведення особистих рахунків", - сказано в ній.

Конфлікт між НАБУ і НАЗК почався наприкінці жовтня 2017 року. 1 листопада стало відомо, що НАЗК склало на Ситника протокол про корупцію. Після цього НАБУ викликало Корчак на допит у так званій "справі про паркомісця" (у грудні 2016 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на паркомісці Корчак паркується машина, якої немає в її декларації).

САП, враховуючи можливий конфлікт інтересів, витребувала в НАБУ цю справу і скасувала допит Корчак. Проте, допит голови НАЗК детективами НАБУ відбувся 9 листопада.

У заяві САП йдеться, що директор НАБУ Артем Ситник проігнорував законні вказівки прокурорів, чим "продемонстрував відверте нехтування вимогами Кримінального процесуального кодексу України, що межує з правовим нігілізмом".

Прокуратура вважає, що такі дії підтверджують наявність конфлікту інтересів у Ситника.

Тому САП закликає обидві сторони конфлікту заспокоїтися і діяти виключно в межах повноважень.

"Вважаємо, що виникла ситуація повинна також стати предметом розгляду на засіданнях відповідних органів контролю - Ради громадського контролю при НАБУ та Громадської ради при НАЗК", - заявили в САП.

"САП застерігає, що будь-які спроби використання досудового розслідування як засобу тиску рішуче припинятимуться. Існуючі підозри в скоєнні кримінального злочину повинні бути або підтверджені, або спростовані, зокрема шляхом проведення слідчих дій з посадовими особами НАЗК, незалежно від посад, які вони обіймають. Водночас не повинно виникати жодних зауважень з приводу заангажованості керівника НАБУ, які дозволили б надалі ставити під сумнів результати досудового розслідування. Закон один для всіх, тим більше якщо мова йде про закон України «Про запобігання корупції», - заявила прокуратура.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram