ГоловнаПолітика

Порошенко вручив ключі від квартири колишньому полоненому "ЛНР" Жемчугову

Його залучать до боротьби з російською пропагандою.

Порошенко вручив ключі від квартири колишньому полоненому "ЛНР" Жемчугову
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко 8 листопада вручив ключі та ордер на квартиру Герою України Володимиру Жемчугову, який провів рік у полоні бойовиків "ЛНР".

Про це повідомила прес-служба голови держави.

"Мені дуже приємно сьогодні зустрітися, і я ще раз хотів би скористатися цією можливістю і подякувати за принципову життєву позицію, той подвиг, силу духу, яку ви продемонстрували в 2014, 2015 роках. І до 2016 року, коли ви були заручником, в полоні під тортурами", - заявив на зустрічі Порошенко.

Він сказав, що доручить МЗС активніше залучати Жемчугова до міжнародних поїздок, щоб той мав можливість розповісти свою історію і те, що йому довелося пережити. "Це буде найкраща зброя проти російської гібридної війни, значну частину якої становить пропаганда. І тому ваша позиція, слова, досвід будуть для нас надзвичайно важливим внеском в нашу перемогу, яка точно буде. І звільнення Донецька, і звільнення Луганська", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, що в період з 28 грудня 2014 по 24 вересня 2015 Жемчугов провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об'єктів супротивника і особового складу окупаційних військ. Серед проведених спецоперацій - пошкодження дев'яти ділянок залізничного полотна, які використовувалися противником для транспортування озброєння, військової техніки і боєприпасів з території РФ в тимчасово окуповані райони Донецької і Луганської областей; виведення з ладу чотирьох ліній електропередач, трьох газорозподільних станцій і трансформаторної підстанції; знищення військової автомобільної техніки і особового складу незаконних збройних формувань.

29 вересня 2015 року під час виконання чергового бойового завдання і спроби захоплення противником Жемчугов прийняв рішення підірвати себе, в результаті чого отримав тяжкі поранення. Він втратив обидві руки і зір, і в несвідомому стані був захоплений бойовиками.

Незважаючи на вкрай незадовільний стан здоров'я, він довгий час утримувався в Луганському СІЗО. 17 вересня 2016 року Жемчугова звільнено з полону бойовиків, після чого йому частково повернули зір німецькі лікарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram