ГоловнаПолітика

Для підозри НАБУ щодо Мартиненка немає ніяких підстав, - адвокат

"Ми готові до публічного судового змагання і в будь-якому об'єктивному суді доведемо безпідставність підозр".

Для підозри НАБУ щодо Мартиненка немає ніяких підстав, - адвокат
Фото: Сергей Нужненко

Підозра НАБУ, вручена 25 жовтня екс-депутату Миколі Мартиненку у справі "Енергоатому", не має під собою ніяких юридичних підстав. Але юридично ця підозра надала Миколі Мартиненку процесуальні права для захисту і він доведе безпідставність звинувачень, пише Газета.ua з посиланням на прес-службу екс-депутата.

"Микола Мартиненко в 2015 р. добровільно склав депутатський мандат. 2 роки НАБУ намагалося придумати - що" навісити "на Мартиненка. Це рекорд за тривалістю фальсифікацій. У переслідуванні з боку НАБУ тісно переплелися політика, прагнення до піару керівників НАБУ і їх особисті мотиви. Спочатку Миколу Мартиненка "прив'язували" до справ Одеського припортового заводу. Потім - до інших підприємств. Однак, незважаючи на всі гучні заяви НАБУ, за майже 2 роки жодна справа не передана до суду - бо туди нічого передавати. У квітні цього року НАБУ голосно піарилося на невмотивованому затриманні Мартиненка у справі Східного ГЗК. Але доказів не було і немає, тому слідство було затягнуто ще на 9 місяців", - зазначив адвокат Мартиненка Петро Бойко.

Він прогнозує, що у справі "Енергоатому" НАБУ також буде тягнути час, продовжуючи піаритися.

"Юридично ця справа повністю копіює справу в Швейцарії, яка за майже 5 років там фактично розвалилася. А проти швейцарського прокурора Урса Колі швейцарська ж прокуратура порушила кримінальну справу за зловживання. В Україні незалежна експертиза довела, що "Енергоатом" отримав від угоди з чеською "Шкодою" не збитки, а прибуток в 21 млн гривень (!) Однак НАБУ відмовляється долучати ці 3000 сторінок до справи. Адже тут відсутній склад злочину. Більш того, керівники "Шкоди" на допиті вказали, що з Миколою Мартиненком навіть не знайомі. НАБУ просто намагалося вписати прізвище Мартиненка в політично розпіарену справу", - наголосив Петро Бойко.

"Крім політичної заангажованості і спроби піару, у керівників НАБУ є особисті мотиви. Адже Микола Мартиненко почав реалізовувати свою обіцянку - притягнути до кримінальної відповідальності всіх причетних до фальсифікації справ проти нього. У Швейцарії - це згадана справа проти місцевого прокурора. В Україні - порушено кримінальну справу проти заступника директора НАБУ Калужинського. Тому підозра Миколі Мартиненку дуже схожа на помсту з боку керівництва НАБУ, яке боїться опинитися за ґратами", - сказав адвокат.

"Ми готові до публічного судового змагання і в будь-якому об'єктивному суді доведемо безпідставність підозр", - наголосив захисник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram