ГоловнаПолітика

ГПУ викликала екс-міністра юстиції Лавриновича у справі про "конституційний переворот 2010 року"

"Ми будемо клопотати про утримання під вартою", - зазначив прокурор.

ГПУ викликала екс-міністра юстиції Лавриновича у справі про "конституційний переворот 2010 року"
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура має намір просити суд обрати колишньому міністрові юстиції Олександру Лавриновичу запобіжний захід у вигляді утримання під вартою у справі про захоплення влади екс-президентом Віктором Януковичем за допомогою незаконного повернення Конституції 1996 року в 2010 році.

Про це повідомив на брифінгу прокурор ГПУ Олексій Донськой.

"Ми будемо клопотати про утримання під вартою", - сказав він, відповідаючи на запитання про те, який запобіжний захід прокуратура буде вимагати в суді для Лавриновича.

Донський також повідомив, що Лавриновича викликали для проведення процесуальних дій 7 вересня. Він зазначив: якщо екс-міністр не з'явиться в четвер, то буде прийнято рішення про його примусовий привід.

1 вересня Лавриновича викликали в ГПУ для вручення повідомлення про підозру, але він не з'явився, пославшись на те, що перебуває поза межами Києва.

Нагадаємо, Департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу Конституційного перевороту 2010 року, який призвів до захоплення державної влади шляхом розширення у неконституційнй спосіб повноважень Президента України за рахунок звуження ролі та повноважень парламенту й уряду.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили про підозру за ч. 1 ст. 109 КК України екс-президента Януковичу й екс-міністра юстиції Лавриновича в здійсненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, в тому числі шляхом вжиття заходів із незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні - Верховної Ради, зміни чинної Конституції України шляхом внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року і його офіційного опублікування.

Лавринович заявив, що здивований звинуваченнями в конституційному перевороті, тому що він вважає, що лише виконував функціональні обов'язки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram