ГоловнаПолітика

Місцем проживання Януковича назвали підмосковну дачу маршала Будьонного

Пошуки будинку в Баковці почалися після того, як проговорився Кобзон. 

Місцем проживання Януковича назвали підмосковну дачу маршала Будьонного
Фото: meduza.io

Колишній президент України Віктор Янукович, можливо, живе в Московській області в підмосковній Баковці за адресою Одинцово, Паркова алея, будинок 11. Ділянка належить Федеральній казенній установі «Заміський будинок прийомів «Русичі» МВС, повідомляє інтернет-видання «Медуза».

На цьому місці розташована дача маршала Семена Будьонного. Пошуки будинку Януковича в Баковці журналісти почали після того, як народний артист СРСР Йосип Кобзон розповів про своє сусідство з колишнім українським лідером.

Ця ділянка, пише видання з посиланням на дані Росреєстру, призначена для розміщення іноземних фахівців. На ній розташований триповерховий цегляний будинок площею 2076 кв. м і двоповерхова будівля для господарських потреб площею 768 кв. м. Є басейн, сауна, кухня.

Від дачі прокладено окрему дорога - Паркову алею, що «виходить, оминаючи селище, відразу на трасу, яка веде до Мінського шосе», пише видання. 2016 року на перехресті біля держдачі з'явився світлофор і покажчик повороту на цю алею. Поряд з цією ділянкою розташований комплекс «Скит», де може проживати патріарх Кирило. Від будинку прийомів до комплексу веде добре протоптана стежка.

Видання вказує з посиланням на дані із сайту держзакупівель, що з березня 2014 року змінилося число і склад держзакупівель, які призначені для обслуговування будинку прийомів. На початку 2014 року вивіз твердих побутових відходів і відкачування стічних вод проводилися один раз на місяць. Проведений у березні 2017 року тендер припускав до чотирьох рейсів на місяць. Також видання вказує, що почалася закупівля послуг сажотрусів, санітарного прибирання території, і обстеження стану басейну, джакузі, чаші водоспаду і двох чаш купелей.

До літа 2012 року на цій дачі жив губернатор Московської області Борис Громов, пише видання. Співрозмовник видання, який бував на початку 2010-х років у цьому будинку й ім'я якого не наводиться, заявив, що локація з інтерв'ю з режисером Олівером Стоуном схожа на вітальню будинку прийомів «Русичі». Йдеться про інтерв'ю, яке Янукович дав у грудні 2014 року.

Місцеві мешканці розповіли кореспонденту видання, що щодня близько 11-ї години ранку з ділянки виїжджає кортеж з кількох автомобілів. «Рік тому джерела «Медузи» розповідали, що приблизно в цей час Віктора Януковича можна зустріти у фітнес-клубі World Class у Жуківці», - йдеться в матеріалі. Один із дачників заявив виданню, що бачив у цій місцевості Януковича «в компанії декількох міцних чоловіків».

Журналісти звернули увагу на селище Баковка після того, як 25 серпня народний артист СРСР і депутат Держдуми Йосип Кобзон заявив виданню «Дні.ру» про свій будинок у Баковці і заявив, що по сусідству з ним живе Янукович.

«У Баковці паркан до паркану зі мною - ми цю споруду в жарт називаємо «Китайська стіна» - сьогодні живе колишній президент України Віктор Янукович. Його туди поселили після перевороту на Майдані. Огорожу такої висоти ви й уявити собі не можете! Ця дача в Баковці контролюється нашими відповідними органами. Але від кого ти ховаєшся? Адже якщо захочуть тебе дістати, то дістануть де завгодно. І броньовані машини не допоможуть - ти ж виходиш з неї, і башка залишається. Ось приклад — чоловік Максакової, вбитий у Києві», — заявив Кобзон.

Після цього журналісти української компанії ТСН з'їздили і зняли ймовірний будинок Януковича. За їхніми даними, це інший будинок у Баковці, за адресою вулиця Лісова, 21а.

27 серпня адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк назвав неправдивими дані про те, що екс-президент живе в Московській області. Він заявив телеканалу «112 Україна», що Янукович живе в Ростові-на-Дону за адресою вул. Яременка, 81. Цю адресу адвокати Януковича раніше в київському суді називали місцем офіційної реєстрації колишнього президента України в Росії.

Взимку 2017 року обізнане джерело РБК з оточення одного з провідних російських бізнесменів стверджувало, що екс-президент України живе в елітному котеджному селищі на північному заході Москви зі своєю цивільною дружиною Любов'ю Полежай. За його словами, Янукович купив будинок на території розташованого в охоронюваній природній зоні селища Срібний Бір, поряд із популярним серед москвичів пляжем. Як раніше писав РБК, там само мешкає і близький до родини Януковичів бізнесмен Сергій Курченко.

У грудні 2016 року телеканал «Дощ» показав сюжет, у якому стверджувалося, що Янукович і Полежай живуть у Хостинському районі Сочі.

У лютому 2014 року Олег Мітволь, який був тоді головою центральної ради партії «Альянс зелених - Народна партія», заявив РБК, що бачив Віктора Януковича в будинку в селищі Барвиха. Ділянку для нього, казав тоді Мітволь, придбала «група українських громадян», вона обійшовся в $ 52 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram