ГоловнаПолітика

"Південмаш" спростував поставки ракетних двигунів у КНДР

Ракети і ракетні комплекси військового призначення в роки незалежності не випускалися.

"Південмаш" спростував поставки ракетних двигунів у КНДР
Фото: yuzhmash.com

Завод "Південмаш" спростував публікацію The New York Times, у якій ідеться про ймовірні поставки українських ракетних двигунів у КНДР.

"Припущення авторів публікації і процитованого ними «експерта» щодо можливого зв'язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій не мають стосунку до реальності. "Південмаш" ніколи раніше не мав і не має зараз ніякого стосунку до північнокорейських ракетних програм космічного або оборонного характеру. Ракети та ракетні комплекси військового призначення в роки незалежності "Південмаш" не випускав і не випускає зараз. Єдиний серійний двигун, що постачається в останні роки на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія «Вега»), призначений для запуску і роботи в умовах відкритого космосу і за своїми характеристиками (в тому числі, за силою тяги) не придатний для використання в балістичних ракетах військового призначення", - заявили на заводі.

"Південмаш" наполягає, що повністю дотримується вимог Режиму контролю за ракетними технологіями, який забороняє поставки компонентів доставки зброї масового ураження в країни, що не є учасниками РКРТ.

Також підприємство наголошує, що не постачає в Росію ні ракети, ні їх деталі і складальні одиниці, включаючи ракетні двигуни, тому ніяк не може бути "основним виробником ракет для РФ".

"Південмаш висловлює щирий жаль з приводу опублікованої The New York Times статті провокаційного характеру, що базується на некомпетентній «експертній» думці. Прикро також за позицію низки українських ЗМІ, які допустили поширення фантазій, що дискредитують "Південмаш" і Україну, без спроб уточнити інформацію безпосередньо на підприємстві", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, газета The New York Times з посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети став можливий завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, імовірно, з українського заводу "Південмаш", що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram