ГоловнаПолітика

Європейці пообіцяли голові ХОДА Світличній підтримку в просуванні реформ

У Харкові пройшов форум регіональної влади за участю близько ста гостей з Європи.

Європейці пообіцяли голові ХОДА Світличній підтримку в просуванні реформ

У Харкові, вперше за всі роки Незалежності України, відбулося засідання Моніторингового комітету Конгресу регіональних влад Ради Європи.

У його роботі взяли участь майже 100 учасників і гостей з Європи, 63 з яких представляли регіональну владу європейських країн і є членами Моніторингового комітету, а також генеральний секретар Конгресу Андреас Кіфер, повідомляє сайт ХОДА.

Голова Харківської державної обласної адміністрації Юлія Світлична, відкриваючи роботу високого європейського представницького органу регіональної влади Європи, зазначила, що Харківська область вже традиційно стає місцем проведення найпотужніших міжнародних заходів.

"Проведення засідання Моніторингового комітету Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи саме тут, на сході України, має для нас особливий символізм. Вважаю, що це потужний сигнал всьому європейському співтовариству: Харків - це Європа, Харків - це безпека, розвиток і ще одне джерело посилення європейської ідеї на всьому континенті", - наголосила у своєму виступі Світлична.

Серед питань, які були внесені на порядок денний харківського засідання Моніторингового комітету Конгресу регіональних влад РЄ, - стан регіональної демократії в країнах Європи, захист прав людини, планування наступних моніторингових візитів, результати проведення спостережних місій на виборах. Делегати обговорили низку питань економічного і гуманітарного співробітництва європейської спільноти, ролі місцевих органів влади у розвитку країни, критеріїв ефективності роботи місцевих депутатів, а також питання безпеки, міграції та реалізації соціальних програм. Також у рамках засідання відбулася презентація виконання Європейської хартії місцевого самоврядування.

"Конгрес регіональних рад Європи готовий надавати підтримку Україні, в тому числі в процесі просування реформ, необхідних для децентралізації країни", – сказав представник моніторингового комітету Конгресу регіональних рад Ради Європи Ліндерт Вербеєк.

"Ми можемо впевнено говорити, що, незважаючи на поширену в світі антиукраїнську пропаганду, ми змогли донести до європейців інформацію про справжній стан справ в Україні. Наша країна безпечна, до нас можна приїжджати, тут можна вести справи, сюди вигідно інвестувати. Це той сигнал, який отримали вже не тільки ключові політичні гравці Європи, а й представники регіонів", - резюмувала підсумок зустрічі Світлична.

За словами Світличної, сьогодні була видна чітка й узгоджена позиція з боку європейських партнерів щодо підтримки України.

"Ми відчуваємо реальну підтримку європейської спільноти, європейських організацій, Конгресу місцевих і регіональних влад. Тому що ми довели європейські принципи. Ми відстояли Європу на території України", - сказала вона.

Делегати Конгресу після завершення засідання залишаться в Харкові, щоб взяти участь у завтрашніх святкових заходах з нагоди Дня Конституції України.

Засідання Моніторингового комітету Конгресу регіональних влад РЄ вперше проходить в Україні. Переконати представників 31 європейської країни приїхати на український схід вдалося голові ХОДА Юлії Світличній в березні цього року. З 2016 Світличну обрано віце-президентом Палати регіонів Конгресу, і вона представляє Україну в Конгресі регіональних влад Ради Європи. Вона також входить до складу Бюро Конгресу і є членом Моніторингового комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram