ГоловнаПолітика

Турчинов заявив про російський слід у кібератаці на Україну

Секретар РНБО розкритикував держустанови, які не користувалися захищеним вузлом інтернет-доступу.

Турчинов заявив про російський слід у кібератаці на Україну
Александр Турчинов
Фото: Пресс-служба СНБО

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов запідозрив, що за масштабною вірусною атакою на Україну стоїть Росія.

"Зараз фахівці з питань кібербезпеки в оперативному режимі надають допомогу держустановам, які з суб'єктивних причин не увійшли в захищений контур, об'єктам критичної інфраструктури, а також банківському сектору", - сказав Турчинов, додавши, що вже зараз, первинно проаналізувавши вірус, можна говорити про російський слід", - сказано в повідомленні на сайті РНБО.

За його словами, всі державні установи, які виконували рекомендації Національного координаційного центру кібербезпеки і були включені в захищений контур (захищений вузол інтернет-доступу), не зазнали пошкоджень.

Він зажадав, щоб усі держустанови увійшли в захищений контур інтернету.

"Ідеться про необхідність усім держустановам увійти в захищений контур інтернету і виконувати всі вимоги фахівців із кібербезпеки. Також рекомендуємо зробити це і банківським установам, перш за все державним", - сказав він.

Нагадаємо, об 11:00 27 червня на Україну почалася потужна вірусна атака. Її жертвами стали мережі Кабміну, "Укрпошти", аеропорту "Бориспіль", "Укренерго", ДТЕК, багатьох банків, ЗМІ та телеканалів, мережі АЗС і багато інших компаній.

Вірус-шифрувальник блокує завантаження операційної системи, шифрує дані і вимагає гроші за відновлення роботи.

Росію атакував такий самий комп'ютерний вірус, як і Україну. Про атаку повідомила компанія "Роснафта".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram