ГоловнаЕкономікаДержава

"Укренерго": вірус-вимагач не становить загрози для енергосистеми

ОЕС можна управляти і без програми на Windows.

"Укренерго": вірус-вимагач не становить загрози для енергосистеми
Фото: Макс Требухов

В.о. голови "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що вірус-вимагач Petya, який атакував комп'ютери компанії, не несе реальної загрози для енергосистеми країни.

"Реальних загроз для енергосистеми цей вірус не несе, професіоналізм наших диспетчерів і інженерів дозволяє управляти ОЕС України і за відсутності частини програмних комплексів, що працюють під операційною системою Windows. Сподіваюся, невдовзі проблему буде вирішено", - написав він у фейсбуці.

Ковальчук повідомив, що "Укренерго" вже півроку працює над комплексом питань із кібербезпеки.

"Але не можна недооцінювати ризики для критичної інфраструктури, яку несуть різні види шкідливого програмного забезпечення. Крім загальнопоширених, ми вже стикалися зі спеціально розробленими для заподіяння шкоди саме енергетичному сектору. Вважаю, що всі державні установи та підприємства повинні об'єднати свої зусилля з приватним сектором у напрацюванні дієвих механізмів захисту від сучасних форм тероризму", - повідомив він.

Нагадаємо, що близько полудня 27 червня на Україну почалася потужна вірусна атака. Її жертвами стали мережі Кабміну, "Укрпошти", аеропорту "Бориспіль", "Укренерго", ДТЕК, багатьох банків, ЗМІ та телеканалів, мережі АЗС і багато інших компаній.

Вірус-шифрувальник блокує завантаження операційної системи, шифрує дані і вимагає гроші за відновлення роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram