ГоловнаПолітика

Порошенко попросив голову ОБСЄ про розміщення поліцейської місії на Донбасі

Голова МЗС Австрії, який очолює організацію, раніше виступав за пом'якшення антиросійських санкцій.

Порошенко попросив голову ОБСЄ про розміщення поліцейської місії на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з діючим головою ОБСЄ, федеральним міністром Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії Себастьяном Курцем закликав активізувати консультації у Відні стосовно розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Про це повідомляють на сайті президента.

Порошенко зазначив, що Росія продовжує грубо порушувати Мінські домовленості. За його словами, все частіше ціллю для обстрілів із застосуванням забороненого озброєння стають цивільні об'єкти.

Особливу увагу було приділено зростанню випадків залякування спостерігачів ОБСЄ з боку проросійських бойовиків. Президент України зазначив, що головною метою російської тактики залякування спостерігачів ОБСЄ є максимальне обмеження доступу Місії на окуповану території аж до повного витіснення СММ ОБСЄ з регіону.

Порошенко наголосив на необхідності посилення технічних можливостей Місії, що дозволить підвищити безпеку персоналу ОБСЄ, зокрема шляхом розширення можливостей для проведення дистанційного моніторингу.

Президент відзначив кроки Кремля в інтеграції захоплених підприємств Донбасу в російську економіку.

"Це не тільки перешкоджає імплементації Мінських домовленостей, а й підтверджує, що російська сторона заздалегідь готувала експропріацію українських підприємств на окупованих територіях", - наводиться позиція Порошенка.

Він закликав Курца реагувати всіма можливими засобами на порушення Москвою прав українських громадян на окупованих територіях. Зокрема, Порошенко звернув увагу на блокування звільнення заручників на Донбасі, навіть незважаючи на завершення українською стороною так званої процедури верифікації.

Окремо було обговорено питання деокупації Криму. Порошенко привітав рішення Комітету постійних представників ЄС продовжити дію «кримського пакету» санкцій на рік і висловив надію, що воно буде підтримане на рівні міністрів закордонних справ ЄС 19 червня.

Глава держави висловив упевненість, що Австрія буде спиратися на повагу до верховенства права і в рамках головування в ОБСЄ, і в питанні збереження і, в разі потреби, посилення економічних і секторальних санкцій ЄС проти РФ.

Також Порошенко привітав Курца з обранням головою Австрійської народної партії.

Нагадаємо, що раніше Курц обіцяв, що під час свого головування в ОБСЄ у 2017 році Австрія буде докладати зусиль для пом'якшення санкцій Євросоюзу проти Росії. Голова МЗС Австрії наголошував на необхідності змінити тенденції у відносинах з Росією і відмовитися від мислення в категоріях "холодної війни". Замість цього, на думку Курца, у відповідь "на кожну позитивну зміну на місцях" слід "покроково пом'якшувати санкції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram