ГоловнаПолітика

Порошенко: Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску і шантажу

Рішення Трибуналу дає право "Нафтогазу" вимагати зниження ціни на газ за контрактом з "Газпромом" на умовах ринку.

Порошенко: Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску і шантажу
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко привітав рішення Стокгольмського арбітражу у справі НАК "Нафтогаз України" проти "Газпрому" за контрактом на постачання газу, в якій українська державна компанія виграла найбільший комерційний спір.

Глава держави зазначив, що згідно з цим рішенням, пункт "бери або плати" скасовано і в задоволенні вимог російського "Газпрому" платити за газ на цій підставі відмовлено, повідомляє прес-служба президента.

"Це принцип, нав'язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими парламентарями в 2009 році. Через нього мільйони українців були обкрадені на мільярди доларів", - зазначив Петро Порошенко.

Президент також підкреслив, що рішення Трибуналу дає право "Нафтогазу" вимагати зниження ціни на газ за контрактом з "Газпромом" на умовах ринку. Отже, вартість газу визначатиметься не Кремлем, а виключно прозорим і вільним ринком.

"Це - важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску і шантажу. Для України це дуже важливе рішення, оскільки протиріччя між "Нафтогазом" і "Газпромом" вперше регулюються цивілізованим юридичним способом", - підкреслив Президент.

Глава держави також підтвердив, що Україна була і залишається надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів.

Раніше Стокгольмський арбітраж повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до російського "Газпрому" за контрактом на постачання газу в Україну з 2009 року за принципом take or pay.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram